Vezi VIDEO
Au scapat de o problema si au dat de alta. Dupa ce au primit unda verde pentru valorificarea alcoolului aflat in custodia Biroului Vamal de Interior Baia Mare, oficialii institutiei au semnalat ca s-au pricopsit si cu aproape doua tone de motorina care sunt depozitate in conditii improprii. Combustibilul va trebui tinut aici pana cand se va da o sentinta judecatoreasca prin care se va decide, cel mai probabil, distrugerea acestuia. Grav este ca in orice moment se poate intampla o nenorocire, in conditiile in care motorina e tinuta in rezervoare de plastic care, in timp, se degradeaza.
In luna aprilie, instanta a dat o decizie favorabila in privinta valorificarii celor peste 100 de tone de alcool care au fost depozitate in curtea Biroului Vamal de Interior Baia Mare. Problema n-a fost definitiv rezolvata pentru ca oficialii institutiei asteapta acum o hotarare prin care sa se precizeze clar cine trebuie sa se ocupe de vanzarea produsului in valoare de circa un milion de euro.
„Urmeaza ca procuratura, dupa stiinta mea, sa stabileasca cine trebuie sa se ocupe de aceasta actiune, deoarece noi nu suntem decat custozi. Se poate valorifica, dar cineva trebuie sa spuna cine trebuie sa se ocupe, ori noi, ori Finantele. Cel care a facut actiunea trebuie sa se pronunte. Eu am anuntat in scris si Directia Generala, Prefectura si ISU. Sper sa se rezolve cat de repede, sa stabileasca comisia si sa spuna daca se poate vinde si apoi sa faca comisia pentru a demara vanzarea: vanzare la pachete, doua rezervoare cu continutul, sau vanzare disociata”, a punctat seful Biroului Vamal de Interior Baia Mare, Teodor Luputi.
De parca n-ar fi fost de ajuns ca trebuie sa faca demersuri peste demersuri pentru a gasi o solutie in acest caz, reprezentantii Biroului Vamal de Interior Baia Mare au dat peste inca un bucluc. In curtea institutiei au ramas aproape doua tone de motorina care zac in rezervoare de plastic care in timp se degradeaza, astfel incat in orice moment s-ar putea produce un incendiu.
„Mai avem in depozit inca 1.850 de litri de motorina in doua rezervoare improprii, asa cum am spus-o si data trecuta, cuburi de plastic. Acolo inca statul roman nu este proprietar, nu e definitivata sentinta in procesul respectiv”, a adaugat Teodor Luputi.
Varianta donatiei combustibilului e din start anulata, desi oficialii Biroului Vamal spun, mai in gluma, mai in serios ca si-ar fi dorit sa-si doneze acest produs de care s-ar fi putut folosi. In ce priveste societatile care desfac produse petroliere, acestea nu sunt interesate de achizitionarea motorinei, astfel incat, cel mai probabil, dupa pronuntarea unei decizii judecatoresti, combustibilul ar urma sa fie distrus.
„Nu putem sa facem aceste donatii, se pot, din depozitul Fiscului, dona doar produse alimentare sau haine. Mie imi pare rau ca nu ne-am donat-o noua. Societatile comerciale care aprovizioneaza si desfac produse petroliere nu sunt interesate de cantitati atat de mici, ei au linia lor de aprovizionare si, daca ar prelua, ar prelua doar cu buletin de analiza”, a mentionat Teodor Luputi.
Seful Biroului Vamal a mai semnalat conducerii Prefecturii ca situatia il depaseste pentru ca a facut tot ce prevedea legea in acest sens. Reprezentantii institutiei cer ca pentru evitarea oricarui incident neplacut sa li se dea macar recipiente corespunzatoare pentru depozitarea produselor care trebuie tinute in custodie.
Sursa: Camelia Tocaci