![]() |
![]() |
Primaria Borsa vrea sa se retraga din proiectul privind implementarea sistemului integrat de management al deseurilor. Reprezentantii administratiei locale sustin ca au gasit o alta solutie, mult mai ieftina, pentru colectarea gunoaielor din zona lor si ca nu mai sunt interesati de investitia programata de catre Consiliul Judetean (CJ). Anuntul era asteptat de ceva vreme, dupa cum a anuntat eMaramures.ro, avand in vedere conflictul deschis in localitate odata cu numirea fostului primar liberal la sefia Spitalului Borsa. Initial, ideea retragerii a fost lansata doar ca o amenintare, insa acum edilii se arata hotarati sa boicoteze proiectul depozitului ecologic, care si asa e in foarte mare intarziere.
Avand in vedere ca Primaria Borsa a mai dat peste cap un proiect cu finantare europeana, autoritatile judetene sunt ingrijorate de situatia creata, chiar daca nu fac oficial comentarii pe acest subiect. Surse din cadrul institutiei sustin ca retragerea unei localitati din proiect ar putea duce la un refuz in acordarea fondurilor asteptate pentru demararea investitiei.
Reprezentantii Primariei Borsa stiu ca anuntul lor isca tensiune. Temerile sunt intemeiate avand in vedere ca, tot in urma unui conflict, respectiv a opozitiei autoritatilor locale, in acest oras s-a blocat planul pentru reabilitarea retelelor de apa si canalizare din Maramures.
Primele discutii despre retragerea din proiectul privind gestionarea integrata a deseurilor au aparut in ziua in care s-au declansat protestele impotriva proaspatului manager de la spital, Remus Stetco, soldate cu inchiderea Primariei Borsa. Acum, insa, nu se mai face legatura cu scandalul iscat in plan politic, ci se invoca rentabilitatea.
“Programul actual propus de Consiliul Judetean este un program foarte scump, costisitor si in dezavanatajul populatiei, pentru ca vor fi costuri mari de salubrizare pe tot parcursul acestui program”, a declarat primarul orasului Borsa, Toader Mihali.
Edilul a explicat, pentru eMaramures, ca a gasit si o alternativa la acest proiect al CJ. Potrivit lui, au si fost incepute discutiile cu o serie de oameni de afaceri care ar fi interesati sa investeasca pe linia prelucrarii deseurilor din zona Borsa. Conform acestuia, pentru o tona de deseuri care ar urma sa fie transportate de la Borsa la Farcasa costurile ar fi de cateva sute de lei, in timp ce alte solutii pot reduce la zero cheltuielile comunitatii.
“Exista investitori. Eu chiar sunt in legatura cu mai multi investitori care sunt pregatiti, sunt de acord sa construiasca un incinerator la Borsa de tip reactor, care nu consuma combustibil de tip gaz, petrol. Deseul e propriul sau combustibil si acesta produce apa calda, cu care pot fi incalzite institutii, chiar blocuri private, produce electricitate si asta e procedeul prin care isi recupereaza investitia in timp”, a precizat Toader Mihali.
Autoritatile judetene evita sa comenteze declaratiile autoritatilor borsene, considerand ca aceste afirmatii nu fac deloc bine implementarii sistemului de management integrat al deseurilor. Surse neoficiale vorbesc insa despre faptul ca exista un risc foarte mare ca proiectul sa fie respins de catre comisarii europeni, ceea ce ar duce la pierderea investitiei.
In acest context, oficialii din administratia maramureseana si-au propus sa aiba discutii cu autoritatile din Borsa, pentru a incerca sa le convinga sa renunte la planurile anuntate. Vicepresedintele CJ Emil Marinescu a declarat ca, la ora actuala, proiectul privind constructia depozitului ecologic e depus la Bruxelles iar in toamna ar urma sa fie primit un raspuns in privinta finantarii.
“La inceputul lui august, el a fost transmis la Comisia Europeana spre aprobare de catre Autoritatea de Management de pe langa Ministerul Mediului in forma finala, agreata atat de catre firma de consultanta, care supervizeaza orice proiect transmis acolo, cat si de catre comisarii europeni. Asteptam – dat fiind faptul ca august e o luna de concedii – asteptam luna septembrie, pentru a ne transmite situatia proiectului si daca va fi aprobat”, a afirmat vicepresedintele Emil Marinescu.
Proiectul a fost evaluat la 63 de milioane de euro si ar trebui finalizat pana la finele lui 2016. Pe parcursul intocmirii lui au fost inregistrate foarte multe probleme legate de amplasarea centrelor de colectare si a depozitului, ceea ce a facut ca documentatiile sa fie refacute in repetate randuri iar finantarea sa intarzie ani la rand.
Autoritatile judetene estimeaza ca, in situatia in care Borsa va reveni asupra deciziei de retragere iar Comisia Europeana va da unda verde finantarii, lucrarile propriu-zise ar putea incepe abia in primavara anului viitor.
Sursa: Camelia Tocaci