Prefectul Sandu Pocol si subprefectul Dorin Buda s-au deplasat astazi, 31 mai, in comuna Budesti. Reprezentantii Prefecturii, Directiei Silvice, Ocolului Silvic, Politiei si autoritatilor locale au discutat cu cetatenii nemultumiti pentru a pune capat conflictului generat de exploatarea lemnului din padurea comunala.
La intalnirea care urma sa consfinteasca “pacea de la Budesti”, dupa conflictul dintre un grup de localnici si jandarmi, consilierul local Radu Petran a precizat ca situatia tensionata dureaza de cativa ani. Padurea comunala are o suprafata de 1.700 hectare si de acolo se exploateaza 4.000 de metri cubi de lemn pe an.
Localnicii l-au acuzat pe primarul Liviu Tamas, care a aprobat preferential cererile pentru solicitarea de lemne de foc, si pe padurari, care sunt aroganti si au vandut lemne din padurea comunala altor persoane.
In rol de arbitru, prefectul Sandu Pocol a decis ca din 1 iunie angajatii ITRSV sa verifice modul in care s-a exploatat masa lemnoasa din padurea comunala, iar consilierii locali sa stabileasca, “in mod transparent si echitabil”, modul de repartizare a masei lemnoase din padurea comunala pentru fiecare familie.
“Cetatenii vor depune la Primaria Budesti, in prima saptamana din luna, cereri de aprobare pentru lemne din padurea comunala. Acestea vor fi centralizate la nivelul primariei, urmand ca ulterior sa fie depuse la Ocolul Silvic. Padurarii vor marca, in zilele de marti si vineri, materilalul lemnos care urmeaza sa fie taiat si transportat de catre cetatenii carora le-au fost aprobate cererile. Actiunile de control cu privire la modul de exploatare a masei lemnoase se vor realiza numai in echipe alcatuite din politisti, jandarmi si reprezentanti ai Ocolului Silvic”, a stabilit prefectul Pocol.
De asemenea, s-a stabilit ca in Budesti Consiliul Local sa aleaga cu cine semneaza contractul pentru paza si administrarea padurii comunale – fie cu Directia Silvica Maramures, fie cu o societate privata.
Sursa: I.O.