ONU a sustinut interventia militara franceza in Mali pentru a evita preluarea controlului de catre radicalii islamisti asupra statului african, solicitand totodata un proces politic de reconciliere nationala, transmite EFE. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, “saluta faptul ca partenerii bilaterali au raspuns, la cererea si cu consimtamantul guvernului din Mali, solicitarii de ajutor pentru a frana avansul ingrijorator catre sud al grupurilor armate si teroriste”, a declarat purtatorul de cuvant al lui Ban Ki-moon intr-un comunicat de presa.
Ban si-a exprimat increderea ca aceste actiuni “pot contribui la franarea celei mai recente ofensive” a rebelilor islamici care au legaturi cu Al Qaida, pe masura ce continua eforturile de implementare a rezolutiei 2085 a Consiliului de Securitate a ONU.
Rezolutia 2085, adoptata la 20 decembrie si al carei scop este restabilirea ordinii constitutionale si a integritatii teritoriale a Mali, autorizeaza desfasurarea unei forte internationale, in special africana, pentru a recuceri nordul Mali din mainile islamistilor, dar si inceperea unui proces de reconciliere politica la Bamako si negocieri cu gruparile rebele din nord care s-ar disocia de terorism. Forta internationala ar urma sa fie compusa din 3.000 de militari, iar rezolutia ii permite acesteia sa intervina in Mali, in absenta unei solutii negociate.
“Franta are intelegerea si sprijinul tuturor membrilor”, a declarat la randul sau ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, dupa reuniunea de urgenta a acestui organism al ONU, desfasurata la cererea Parisului. Araud a insistat ca Franta actioneaza in conformitate cu rezolutiile Consiliului de Securitate 2056, 2071 si 2085. El a mai spus ca tara sa a primit oferte de sprijin aerian logistic din partea SUA, Canadei, Marii Britanii, Belgiei si Danemarcei.
Potrivit unei analize BBC, sprijinul exprimat de Consiliul de Securitate pentru interventia militara franceza este un semn de profunda ingrijorare la nivelul acestui organism in legatura cu cresterea puterii si controlului pe care il detin grupurile extremiste din Mali.
Sursa: Agerpres