Criza din Mali a luat ieri, 16 ianuarie, o noua dimensiune internationala, cu o masiva luare de ostatici la un complex gazifer din estul Algeriei, actiune organizata ca represalii la interventia aeriana si terestra a militarilor francezi impotriva bastioanelor islamiste din Mali, relateaza AFP.
“Pentru noi, prioritatea este viata ostaticilor si salvarea cat mai curand posibil a cetatenilor japonezi in stransa colaborare cu autoritatile tarilor implicate”, a declarat joi, la Tokyo, secretarul general al guvernului nipon, Yoshihide Suga.
Potrivit presei nipone, cel putin trei japonezi s-ar numara printre cei 41 de straini capturati la site-ul Tigantourine, la 40 de km de In Aménas, nu departe de frontiera libiana, de catre membri ai retelei Al-Qaida.
Un britanic si un algerian au fost ucisi si sase persoane au fost ranite, potrivit autoritatilor algeriene. Au fost luati ostatici occidentali si 150 de angajati algerieni de la grupul francez CSI Catering sunt de asemenea retinuti la site-ul gazifer administrat de grupul britanic BP, norvegian Statoil si algerian Sonatrach.
Atacul a fost revendicat de un grup armat islamist, “Semnatari cu sange”, ca reactie la “cruciada condusa de fortele franceze in Mali”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul privat mauritan Alakhbar.
Acesta este numele pe care algerianul Mokhtar Belmokhtar, numit si “orbul”, unul dintre liderii importanti ai Al-Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI), recent destituit, l-a dat unitatii sale de lupta (katiba).
“Facem cunoscut ca ostaticii sunt peste 40 de cruciati, dintre care sapte americani si doi britanici, printre alte nationalitati”, afirma organizatia, a carei prima conditie este “oprirea agresiunii din Mali”.
Ministrul britanic de externe, William Hague, a confirmat joi moartea unui britanic. Este “o crima cu sange rece” si motivatia ca este vorba despre represalii la interventia Frantei in Mali este “o simpla scuza”, a spus el.
Potrivit unui ostatic francez intervievat de France 24, printre ostatici figureaza de asemenea malaiezieni si filipinezi.
Americani, un irlandez si un norvegian sunt de asemenea luati ostatici, a informat Departamentul de Stat al SUA, Dublinul si presa norvegiana.
Potrivit unui oficial al companiei Statoil, 12 angajati, noua norvegieni si trei localnici, sunt “implicati” in luarea de ostatici.
Potrivit comunicatului gruparii islamiste, Algeria a fost aleasa drept tinta pentru ca jihadistii nu accepta “umilinta de onoare a poporului algerian”, prin decizia presedintelui Abdelaziz Bouteflika de a autoriza ca avioane franceze in drum spre Mali sa survoleze spatiul aerian algerian.
Spania, la randul sau, a fost de acord sa permita aeronavelor franceze cu misiune in Mali sa foloseasca bazele sale aeriene.
In Mali, trupele franceze au avansat miercuri catre nord, cu lupte terestre, care constituie o noua etapa in angajamentul militar al Parisului, dupa raidurile aeriene incepute la 11 ianuarie in centrul si nordul tarii avand drept scop impiedicarea islamistilor sa avanseze catre capitala Bamako (sudul tarii). Peste 800 de militari francezi sunt deja desfasurati la Mali si numarul lor urmeaza sa ajunga la 2.500.
Sursa: Agerpres