Vezi VIDEO
La nivel national au fost organizate la inceputul acestei luni cursuri de mediatori care se vor ocupa de solutionarea conflictelor colective de munca. In Maramures exista un mediator care isi desfasoara activitatea in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM). Din 2010, de cand a intrat in vigoare legea dialogului social care prevede si existenta unor astfel de mediatori, in Maramures a fost mediat un singur conflict colectiv de munca inregistrat in cadrul Companiei Nationale Miniere Remin Baia Mare.
Legea dialogului social, adoptata in 2010, prevede existenta mediatorilor care trebuie sa se ocupe la nivel de judet de solutionarea conflictelor colective de munca. In conformitate cu legislatia, inainte de a fi declansata greva, e nevoie de negocieri pentru a se incerca evitarea declansarii unei greve.
“ In situatia in care cele doua parti nu reusesc sa cada de comun acord la anumite elemente pe care ei le considera ca trebuie negociate sau modificate din contractul colectiv de munca, atunci se adreseaza institutiei medierii. Intr-o prima etapa, una dintre parti se adreseaza Inspectoratului Teritorial de Munca, iar in termen de cinci zile desemneaza persoana in vederea medierii. Partile sunt citate, stabilindu-se data si locul intrevederii, dupa care se procedeaza la intocmirea unui proces verbal de mediere in care fiecare dintre parti vine si isi exprima opiniile”, a afirmat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
In cazul in care in urma medierii nu se ajunge la o intelegere, urmeaza o a doua etapa, cea de arbitraj. Daca nici de data aceasta conflictul nu este stins, atunci se poate trece la organizarea grevei. Mediatorul din cadrul ITM mai spune ca la nivelul judetului a fost solicitat sa intervina in cazul solutionarii unui singur conflict colectiv de munca.
“Singura mediere de conflict colectiv de munca la nivel de Maramures a avut loc in 2012. A fost un conflict sau o mediere in cazul companiei Remin cand conducerea societatii nu a demarat si nu a dorit sa initieze negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, motiv pentru care sindicatul a depus la ITM o solicitare si a solicitat medierea in acest conflict. In urma medierii, conflictul a fost rezolvat, iar contractul a fost incheiat”, a precizat Mircea Onea.
La nivelul tarii exista o lista a mediatorilor conflictelor colective de munca, dar si “un tablou al arbitrilor” in conflictele colective de munca. Informatiile referitoare la aceste persoane se regasesc pe site-ul Ministerului Muncii.
Sursa: Camelia Tocaci