Sindicalistii din invatamant nu sunt de acord cu implicarea politicului la nivelul conducerii institutiilor de invatamant. Liderii de sindicat au solicitat ca odata cu descentralizarea scolilor, sa se delimiteze clar politicul de ceea ce inseamna activitate scolara. Totodata sindicalistii au anuntat ca nu vor accepta ca directorii unitatilor de invatamant sa fie numiti de primari.
La Ministerul Educatiei se discuta in aceste zile despre descentralizarea scolilor, iar reprezentantii sindicatelor din invatamant au in aceasta saptamana mai multe intalniri pe aceasta tema cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM), Liviu Pop, a declarat ca dascalii nu sunt de acord cu implicarea politicului in activitatea scolara si respectiv cu acordarea functiilor de conducere a scolilor pe motive politice.
”Nu vom fi de acord ca sa nu se delimiteze cat intra politicul in scoala si vom cere ca toata clasa politica sa traga o linie sa ne zica unde intra politicul la nivelul unitatilor scolare. Ne oprim la secretari de stat, ne oprim la inspector scolar general adjuncti ne oprim la director, ne oprim la femeia de serviciu. Pentru ca daca nu se va face aceasta bariera sa se delimiteze clar politicul de profesional, vom face un talmes balmes nu numai din sistemul de invatamant, ci din intreg sistemul bugetar”, a explicat Liviu Pop.
Sindicalistul a mai precizat ca nu este normal ca directorii de scoli sa fie numiti de primari, la fel cum nu ar fi corect ca planurile de invatamant sa fie arobate de Consiliul Local.
”Nu vom fi de acord ca directorii de unitati scolare sa fie numiti de primari, asa cum am inteles ca se doreste din partea administratiei locale si judetene, si nici ca partea de plan de invatamant sa fie aprobat de consiliul local. Am cazut de acord, ca fiecare Consiliu de Administratie sa fie format din o treime parinti, o treime profesori si o treime rereprezentanti ai consiliului local, cu conditia sa se scrie clar ca parintii nu au voie sa fie si consilieri locali pentru ca e conflict de interese”, a afirmat Liviu Pop.
De altfel, sindicalistii au aratat ca exista trei probleme care trebuie obligatoriu discutate, astfel incat sa nu apara probleme odata cu descentralizarea unitatilor de invatamant. Dascalii vor sa afle exact cine va avea puterea de a desfiinta sau infiinta o scoala, cine va face, va aproba si va urmari executia bugetara, astfel incat sa nu apara probleme financiare, dar si cine se va ocupa de angajarea directorilor sau a personalului pe resurse umane. De asemenea mai urmeaza se analizeze care sunt costurile pe care le implica un elev, sau un profesor, pentru ca finantarea activitatii scolaresa serealizeze in conditii optime.
Sursa: Camelia Tocaci