Noi lupte sangeroase au avut loc duminica intre fortele ucrainene si separatistii prorusi din estul Ucrainei, dar cautarea victimelor zborului MH17 continua in pofida acestor confruntari. Sase civili au fost ucisi si 13 au fost raniti in 24 ore in luptele de la Donetk, fief separtist din estul Ucrainei pe care fortele ucrainene incearca sa il izoleze, a anuntat duminica primaria.
In celalalt bastion separatist, Lugansk, trei civili au murit in lupte in ultimele 24 de ore, a anuntat duminica primaria, care cu o zi inainte avertizase asupra unei situatii „in pragul unei catastrofe umanitare”. In acest oras cu 500.000 de locuitori inaintea ostilitatilor, apa si electricitatea sunt intrerupte, iar comunicatiile sunt foarte perturbate. Totodata, aprovizionarea cu hrana si carburanti din exterior este aproape imposibila.
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a anuntat sambata seara, pe baza marturiilor refugiatilor inainte de a parasi orasul in ultimele zile, ca au loc „bombardamente cu artilerie grea”. „Majoritatea magazinelor sunt inchise si oamenii incep sa ramana fara hrana”, a anuntat aceasta.
Potrivit organizatiei, bombardamentele se intensifica in jurul Donetk, cel mai mare oras din aceasta regiune industriala, principalul fief al rebelilor care au proclamat o „Republica Populara”.
Sambata, tirurile de artilerie de origine nedeterminata au distrus mai multe cladiri si o scoala. O corespondenta a AFP a vazut cadavrul unei femei la fata locului.
In total, confruntarile din estul Ucrainei au provocat peste 1.100 de morti potrivit ONU de la inceputul ofensivei Kievului, in aprilie, care s-a intensificat insa in ultima luna. Fortele ucrainene progreseaza si incearca sa izoleze separatistii in bastioanele lor din Donetk si Lugansk.
De la inceputul ofensivei, „teroristii au pierdut trei sferturi din teritoriul pe care il controlau„, a afirmat duminica un purtator de cuvant militar, Andrii Lisenko, in cadrul unei conferinte de presa.
Fortele ucrainene intampina insa o rezistenta incrancenata din partea separatistilor. Statul Major ucrainean a anuntat ca pozitiile sale au suferit mai multe atacuri in noaptea de sambata spre duminica, cu rachete Grad, o arma imprecisa care loveste zone intinse. Ele au fost vizate, de asemenea, potrivit aceleiasi surse, de noi tiruri de artilerie lansate de pe teritoriul Rusiei.
In jurul locului unde s-a prabusit avionul Boeing malaysian, fortele ucrainene si rebelii au promis sa respecte un armistitiu dar in ultimle zile s-au auzit permanent explozii in departare.
O mica echipa de experti internationali, care a mers sambata la locul incidentului in cautarea unei parti a fuselajului avionului, a preferat sa se intoarca din drum, tirurile de armament greu parand sa se apropie.
Principalele cautari efectuate de vineri de zeci de experti au continuat insa. O suta de specialisti din cadrul politiilor olandeza si australiana, a caror misiune a fost amanata in numeroase randuri din cauza confruntarilor, au ajuns din nou duminica la locul catastrofei, potrivit OSCE.
Vineri si sambata, ei au recuperat fragmente umane ale victimelor si lucruri personale ale acestora, care au fost transportate cu un vehicul frigorific la Harkov, in teritoriul controlat de Kiev, de unde vor fi repatriate in Olanda in vederea identificarii.
Munca minutioasa, intreprinsa cu ajutorul cainilor special antrenati se anunta complexa la mai mult de doua saptamani de la catastrofa din 17 iulie care a condus la o crestere a tensiunilor internationale.
Kievul acuza direct insurgentii ca au doborat avionul Boeing al Malaysia Airlines, care transporta 298 de pasageri dintre care 193 de olandezi, cu o racheta furnizata de Moscova. Peste 200 de sicrie au fost deja repatriate in zilele care au urmat catastrofei, precum si cutiile negre ale aeronavei.
Separatistii nu au autorizat folosirea unui avion fara pilot al politiei australiene la locul catastrofei, fapt denuntat de purtatorul de cuvant militar ucrainean drept o dovada ca insurgentii „nu sunt interesati de o ancheta obiectiva”.
„Utilizarea unei drone ar fi permis descoperirea de noi dovezi si stabilirea faptului ca teritoriul este minat”, a denuntat Lisenko. „Ar fi putut dezvalui ca teroritii (separatistii, n.red.) sunt la originea tirurilor care au intrerupt activitatea misiunii” sambata, a adaugat el.
Unda de soc provocata de aceasta drama a determinat europenii, pana acum divizati si reticenti in a sanctiona un important partener comercial, sa adopte impreuna cu Statele Unite sanctiuni economice fara precedent de la Razboiul Rece impotriva Moscova, vizand in special bancile publice.
La Washington, Barack Obama a denuntat in cadrul unei conversatii telefonice, vineri, cu Vladimir Putin sustinerea puternica pe care Moscova o acorda separatistilor. Premierul britanic David Cameron a apreciat sambata ca NATO ar trebui sa isi regandeasca relatia pe termen lung cu Rusia si sa isi consolideze capacitatea de a reactiona rapid la orice amenintare.
Sursa: Mediafax