Vezi VIDEO
Noile modificari ale legii sanatatii si in special cele care vizeaza sistemul de urgenta au creat serioase tensiuni intre presedintele tarii si o parte din conducerea ministerului de resort. Cel mai vehement contestatar al noilor prevederi a fost Raed Arafat, care a sustinut ca acestea vor duce la distrugerea sistemului integrat de asistenta medicala de urgenta. In Maramures, sistemul concurential de urgenta este vazut cu ochi buni, pentru ca ar putea sa duca la scurtarea timpilor de interventie, insa pentru asta va fi nevoie de bani mai multi, fara de care intreaga structura ar putea sa cada prada haosului. Totusi, medicii implicati in sistemul de medicina de urgenta din Maramures regreta demisia doctorului Arafat, cel care a reusit sa puna pe picioare sistemul SMURD in Romania.
Pentru judetul Maramures, aparitia altor echipaje de tip SMURD ar fi benefica, tinand cont de relief si de distanta pe care trebuie sa o acopere in acest moment paramedicii SMURD si Ambulanta. Totul va depinde insa si de felul in care vor fi impartite sarcinile, precum si de fondurile care vor fi alocate pentru serviciul de urgenta.
„Legea, practic, da posibilitatea aparitiei unor noi echipaje de tip SMURD. Asta inseamna ca va putea interveni si sectorul privat, iar serviciul de urgenta sa nu mai fie legat de ISU. Din acest punct de vedere, ar trebui sa fie un lucru bun, pentru ca ar duce la scurtarea interventiilor, mai ales in judetul Maramures. Din punct de vedere financiar, aici nu pot sa ma pronunt, pentru ca ma depaseste problema”, a explicat Dan Roman, medicul coordonator al SMURD Maramures.
Scandalul declansat de proectul de lege l-a determinat pe Raed Arafat, fondatorul SMURD, sa demisioneze din functia de subsecretar de stat. La fel ca majoritatea celor care au lucrat cu Arafat, medicii maramureseni implicati in sistemul de medicina de urgenta regreta plecarea acestuia din sistem.
„Este regretabil ca a plecat, pentru ca dansul a organizat toata activitatea SMURD-ului din tara. El s-a implicat foarte mult in anii trecuti in dezvoltarea sistemului SMURD. Faptul ca si-a dat demisia este optiunea lui proprie, dar este o pierdere pentru sistemul de urgenta”, a spus doctorul Dan Roman.
“Este o plecare care va fi greu de compensat, nu inseamna insa ca lucrurile nu vor merge inainte, dar probabil va fi o perioada mai greu de acoperit, dupa care, si in contextul legislativ care urmeaza sa se definitiveze, toate isi vor urma cursul“, a completat managerul Spitalului Judetean “Dr. Constantin Opris” Baia Mare, dr. Calin Pop.
In Maramures, serviciul SMURD functioneaza de doi ani, timp in care paramedicii au fost chemati la peste 7.500 de interventii. La nivelul judetului functioneaza sase statii SMURD, trei fiind deschise la inceputul lui 2010, iar altele trei fiind inaugurate in 2011.
Sursa: Andrei Gherghel, Adina Timis