Romania se raliaza pozitiei luate de liderii a 11 state din grupul G20 fata de situatia din Siria cu prilejul unei intalniri de la Sankt Petersburg, a anuntat luni presedintele Traian Basescu. „Ieri, Romania a adoptat o pozitie cu privire la Siria si este obligatia mea sa o aduc la cunostinta mass-media, publicului, avand in vedere ca este un angajament politic pe care Romania si-l asuma. (…) In urma consultarii cu alte institutii ale statului, am decis ca Romania sa se ralieze acestei declaratii (facuta in marja reuniunii grupului G 20 – n.r.) a celor 11 state. As vrea sa enumar cele 11 state semnatare ale declaratiei: Australia, Canada, Franta, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudita, Spania, Turcia, Marea Britanie si SUA”, a sustinut Basescu, intr-o declaratie la Palatul Cotroceni.
Presedintele Basescu a mai declarat ca Romania va fi un partener politic al aliatilor sai in dosarul sirian, dar ca, in eventualitatea unei solutii militare, tara noastra nu are resurse militare pentru tipul de operatiune preconizat.
„Romania va fi un partener politic al aliatilor sai, dar nu are resurse militare pentru tipul de operatiune preconizat pentru a putea participa. Stiti foarte bine ca solutia trupelor la sol este exclusa, zona in care noi am fi putut sa contribuim. Ea (solutia militara – n.r.), daca se va utiliza, se va utiliza impotriva infrastructurilor militare sau a resurselor aviatiei siriene sau a resurselor artileriei siriene sau a unitatilor de tancuri, a depozitelor de munitii, cu o singura exceptie – depozitele cu munitie chimica, pentru ca lovirea acestora inseamna generarea unui dezastru chimic si nu as vrea sa vedem situatia in care singura sansa a regimului ramane munitia chimica”, a afirmat Basescu, la Palatul Cotroceni, intrebat cum se va pozitiona Romania in eventualitatea unei solutii militare in cazul Siria.
El a reiterat faptul ca o decizie militara in acest caz nu trebuie adoptata inainte de prezentarea raportului expertilor ONU despre situatia din Siria si ca Romania este un sustinator fara rezerve al unei „solutii negociate”.
Sursa: Agerpres