Vezi VIDEO
La 10 luni de la implementarea unei legi privite la inceput cu scepticism, aceasta da rezultate. Radarul Padurilor, normativul care le permite oamenilor legii sa urmareasca toate transporturile de masa lemnoasa si sa-i sanctioneze pe cei care nu au actele puse la punct, isi arata roadele. Angajatii Directiei Silvice Maramures au facut bilantul primelor sase luni si le-au comparat cu perioada similara a anului trecut, iar datele rezultate sunt mai mult decat optimiste.
„Mi-as permite sa spun ca nu o Lege, 47,0 intr-adevar Radarul Padurilor ci doua legi: si reactualizarea Codului Silvic a facut ca aceste lucruri in ceea ce priveste materialul lemnos transportat sa capete valenta dorita. Cu alte cuvinte, putem acuma la sase luni de zile din 2015, sa facem o comparatie cu sase luni de zile din 2014 si sa observam ca datorita implementarii acestui radar al padurilor si modificarii Codului Silvic, fata de 2.352 de metri cubi de material lemnos confiscat in anul 2014, acuma, in aceeasi perioada comparativa au fost confiscati 744 de metri cubi, o diminuare cu 68% a circulatiei masei lemnoase pe drumurile nationale”, a precizat dr. ing. Mihai Lesan, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Maramures.
Statistic, au crescut si amenzile aplicate transportatorilor de lemn cu documente incomplete, sa le spunem, cu 67%. „Lucrurile sunt in favoarea noastra si ne ajuta foarte tare aceste legi. Iacata ca Radarul Padurilor, dupa aproape un an de zile, in 8 octombrie va fi un an de la implementarea lui, produce efecte si noi apreciem ca pozitive aceste efecte”, a mai adaugat Lesan.
Cu toate ca lucrurile par pozitive la prima vedere, nu este chiar asa. Aceste date sunt valabile doar pentru suprafata de padure administrata de Directia Silvica Maramures.
„Noi facem referire la ceea ce inseamna suprafata proprietate publica a statului administrata de catre Directia Silvica Maramures. Vorbim de 141.000 de hectare din cele 290.000 la nivel de judet. Asta este suprafata pe care noi o administram, pentru care noi avem date, proprietate publica a statului, plus inca in jur de 45.000 de hectare proprietate publica a persoanelor juridice cu care noi avem contract de administrare. Diferenta este a altor proprietari pentru care noi, Directia Silvica nu avem date”, a concluzionat Lesan.
Sursa: Ana Pop