Vaticanul a inceput, ieri, 11 iunie, lucrarile de schimbare a sistemului de aer conditionat si de iluminare pentru a proteja Capela Sixtina, unde se afla fresce pictate de Michelangelo, de praful, dioxidul de carbon si transpiratia care se acumuleaza in interior, in urma invaziei anuale de turisti. Aproximativ sase milioane de persoane pe an viziteaza Capela Sixtina, cu fresce pictate de Michelangelo in secolul al XVI-lea.
Numarul de vizitatori ai capelei palatului papal de la Vatican, unde sunt alesi papii in conclavuri secrete, poate ajunge la 20.000 pe zi in timpul verii. Numarul turistilor a crescut cu 300% din 1980, cand se inregistrau aproximativ 1,5 milioane de vizitatori pe an, conform lui Antonio Paolucci, directorul Muzeelor Vaticane.
„Astazi, Capela Sixtina risca sa devina victima propriului succes. Sase milioane de vizitatori reprezinta o cifra impresionanta, dar periculoasa pentru conservarea corespunzatoare a frescelor. (Invazia turistilor, n.r.) produce un amestec de praf adus din exterior, transpiratie si dioxid de carbon, care se acumuleaza pe suprafata frescelor si le poate deteriora in timp”, a declarat Paolucci pentru publicatia Vaticanului, L’Osservatore Romano.
Miercuri au inceput lucrarile de inlocuire a sistemului de aer conditionat si de iluminat, care ar trebuie finalizate in octombrie. Frescele pictate de Michelangelo, inaugurate in octombrie 1512 de Papa Iuliu al II-lea, au trecut printr-un proces de restaurare de 14 ani, care s-a incheiat in 1994.
Pe peretele din spatele altarului se afla fresca „Judecata din urma”, pe care Michelangelo a pictat-o separat, in 1533 si 1541. Antonio Paolucci a afirmat ca sistemul actual de aer conditionat, de reglare a umiditatii, de inlaturare a prafului, filtrare si control al microclimei a fost conceput pentru un numar mult mai mic de vizitatori.
In ultimii ani, au existat solicitari de limitare a numarului de turisti care pot vizita capela, iar directorul Muzeelor Vaticane a precizat la un moment dat ca acest lucru ar putea deveni o necesitate.
Reglementarile actuale ale Muzeelor Vaticane nu prevad o limitare a numarului de turisti care viziteaza zilnic acest obiectiv, desi exista un sistem de rezervari si de stat la rand.
Sursa: Mediafax