Aproape jumatate dintre copii nu ar sti cui ar trebui sa se adreseze in cazul in care ar fi folositi pentru producerea unor materiale pornografice sau ar fi exploatati prin munca, informeaza un comunicat al Organizatiei Salvati Copiii.
Potrivit raportului de cercetare „Cunoasterea, importanta si respectarea drepturilor copilului in Romania – Opiniile elevilor”, realizat de Organizatia Salvati Copiii si facut public joi, se arata ca a crescut semnificativ nivelul declarat de intoleranta a copiilor fata de copiii romi, copiii cu dizabilitati fizice, cei cu dizabilitati mintale usoare, cei seropozitivi, precum si fata de copiii din institutiile de plasament.
Cea mai ingrijoratoare crestere a intolerantei se remarca in relatie cu copiii cu HIV/SIDA, fapt ce se coreleaza cu niveluri scazute de informare cu privire la aceasta tematica, cauzate de numarul mic de actiuni de informare sau chiar de absenta acestora, aproape 50% dintre ei nefiind de acord sa aiba coleg de clasa un copil infectat cu HIV/SIDA.
„Intrebati daca ar sti cui sa ceara ajutorul daca ei sau prietenii lor s-ar confrunta cu diferite forme de violenta, intre 31% si 47% dintre elevi ne-au spus ca nu ar sti la cine sa apeleze. Mai mult, inclusiv in randul elevilor care au spus ca stiu cine i-ar putea ajuta, nivelul de informare pare sa fie unul scazut, pentru ca aproximativ 15% dintre acestia nu pot mentiona sau nu mentioneaza nicio institutie sau persoana careia s-ar adresa. Aceste procente ne arata ca, de fapt, numarul elevilor care nu dispun de informatiile necesare pentru a se proteja si a-si apara drepturile este ingrijorator de mai mare, ceea ce face ca acesti copii sa aiba nevoie sa primeasca informatiile si sprijinul adecvat pentru a sti cum sa reactioneze!”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii, in documentul citat.
In cadrul seminarului organizat joi, la care au participat reprezentati din Ministerul Justitiei, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Serviciul Prevenire din cadrul Directiei Generale de Politie Bucuresti, Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor si Salvati Copiii, a fost abordata si tematica educatiei juridice, avand in vedere ca aceasta poate contribui major la cresterea capacitatii copiilor de a-si folosi si proteja drepturile. Cu aceasta ocazie, Salvati Copiii a lansat trei manualele pentru adolescenti si un ghid pentru facilitatori, care formeaza pachetul de resurse educationale „Adolescentii – drepturi si legi”.
Institutiile prezente la eveniment au convenit dezvoltarea unui parteneriat extins, in cadrul caruia sa fie utilizate si resursele educationale „Adolescentii – drepturi si legi”.
Prin acest pachet de resurse se contribuie la cresterea informarii si constientizarii adolescentilor, dar si la dezvoltarea abilitatilor lor de a actiona atunci cand drepturile le sunt incalcate sau ignorate. Resursele vizeaza tematica drepturilor copilului si cunoasterea legilor, detaliind subiecte precum: ce inseamna „a fi copil”, dreptul la protectie impotriva violentei si contactul adolescentilor cu legea.
Pachetul de resurse educationale a fost elaborat in cadrul proiectului „Educatie Juridica pentru Copii – Resurse Adaptate” (C.L.E.A.R.: Children’s Legal Education – Adapted Resources), coordonat de Salvati Copiii Romania si implementat cu sprijinul financiar al Programului pentru Drepturi Fundamentale si Cetatenie al Uniunii Europene.
Parteneriatul din proiect include doua universitati – Anglia Ruskin (din Cambridge, Marea Britanie) si Artesis Plantjin (din Anvers, Belgia)-, o retea internationala de experti din domeniul justitiei – Observatorul International de Justitie Juvenila (cu sediul in Brussels) – si trei organizatii neguvernamentale – Salvati Copiii din Romania si Spania si Cooperativa sociala San Saturnino (din Italia)-, fiind sprijinit si de un Consiliul Comitatului Cambridgeshire din Marea Britanie.
Sursa: Agerpres