In scolile din Romania si implicit din Maramures isi desfasoara activitatea doua categorii de dascali care, practic, stiu tot ce se intampla in unitatea scolara dar nu predau nicio materie si nici nu pun note sau absente. Totusi, activitatea lor este vitala pentru bunul mers al activitatii desi se feresc sa spuna foarte multe despre asta. Stiu despre ei toti elevii care au nevoie si trec pe la ei ori de cate ori sunt chemati sau simt ei nevoia sa faca acest lucru.
„Activitatea psihologului scolar in parte este cunoscuta la nivelul comunitatii scolii si in parte este cunoscuta si la nivelul familiei si al comunitatii pentru ca psihologul, inainte de toate, face o activitate de preventie. Activitatea de preventie este mult mai importanta decat activitatea de ameliorare sau de rezolvare a a problemelor care au aparut, motiv pentru care la nivelul unitatilor de invatamant in acest moment dispunem de 68 de posturi de psihologi scolari si 24 de posturi de logopezi scolari, ocupate cu profesori logopezi si profesori psihologi”, a declarat Delia Ardelean, inspector scolar general adjunct.
Potrivit reglementarilor impuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru fiecare 800 de elevi este repartizat un profesor psiholog si la fiecare 400 de copii este alocat un logoped. Din fericire, insa, nu toti copiii au nevoie de consiliere.
„Sigur, nu toti copiii de la nivelul unei unitati de invatamant necesita consiliere, examinare, orientare. Psihologul, pe langa aceste trei activitati de baza desfasoara foarte multe alte activitati la nivelul scolii. El este, practic, cel care mereu este alaturi de profesorul diriginte, mereu este alaturi de invatator, mereu este alaturi de profesorul care preda orice disciplina la clasa sau chiar alaturi de directorul scolii, pentru ca el trebuie sa cunoasca intreaga activitate care se desfasoara la nivelul scolii, pentru a putea interveni la momentul oportun in asa fel incat sa nu avem conflicte, sa nu avem disensiuni, sa nu avem neintelegeri, sa faca in asa fel incat scoala sa functioneze ca o echipa sau ca o familie”, a punctat inspectorul scolar.
Periodic, pe langa munca depusa de cele doua categorii de profesori, in scolile din Maramures se desfasoara proiecte prin care se urmareste consilierea elevilor dintr-un anumit segment demografic.
Sursa: Ana Pop