În cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Județean Maramureș desfășurată marți, 11 iunie 2019, aleșii județeni au votat cele nouă proiecte de hotârâre aflate pe proiectul ordinii de zi. Ședința a fost condusă de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de care s-a aflat vicepreședintele George Moldovan, dar și secretarul județului, Aurica Todoran.
Punctul șase al ordinii de zi și cel mai așteptat a făcut referire la raportul privind plângerea prealabilă împotriva celor două hotărâri ale Consiliului Județean Maramureș, de comasare a Școlii Populare de Artă ”Liviu Borlan” prin absorbția sa de către Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale. Plângerea a fost înregistrată și în instanță de către un grup de zece semnatari, doi dintre aceștia fiind prezenți și la ședința de plen de marți, 11 iunie.
Deși discuțiile au durat aproximativ două ore pe această temă, fiecare dintre cei prezenți și-a expus punctul de vedere, iar reprezentanții Școlii Populare ”Liviu Borlan” au explicat ce anume i-a nemulțumit cu privire la această absorbție. La cuvânt s-au înscris, pe lângă consilierii județeni, și inspectorul-șef al ITM, Dragoș Năcuță, dar și directorul Centrului Artistic Baia Mare, Tiberiu Alexa.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat faptul că, în ultimele două săptămâni a avut numeroase discuții cu reprezentanții Școlii Populare de Artă, însă nu își dorește ca acest conflict să escaladeze public, deși toate acuzațiile lansate împotriva sa, în mediul public, au fost cu o țintă clară.
”Am încercat să rezolvăm problema în spatele ușilor închise și reiterez faptul că, plenul Consiliului Județean ia decizii în funcție de oportunitate, în timp ce legalitatea hotărârilor este apanajul aparatului propriu. Și, până în prezent, în trei ani de mandat a actualului CJ, nicio hotârâre nu a fost ilegală. ”Am dorit reorganizarea Școlii Populare și nu desființarea ei, așa cum suntem acuzați și am încercat doar să stopăm cheltuielile nejustificate a banului public. S-au descoperit foarte multe lucruri care nu au putut fi explicate la Școala Populară de Artă, o școală care nu trebuie să fie doar o școală de muzică, ci să fie un centru care să ofere și alte ateliere de lucru. Trebuie specificat faptul că Școala Populară de Artă nu funcționează ca o instituție de învățământ preuniversitar ci ca un așezământ cultural. Nu vom discuta acum despre concursurile nelegale, despre plata cu ora, despre managementul deficitar care a fost aici. În prezent, majoritatea angajaților au semnat cu noul angajator și au primit deja salarii, iar un act administrativ care a intrat deja în circuitul civil nu mai poate fi retras decât de instanță”, a arătat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Și secretarul județului, Aurica Todoran a explicat consilierilor județeni că există două variante care trebuie analizate. Fie mențin hotărârile anterioare până la pronunțarea instanței, fie vor vota un viitor proiect de hotărâre prin care să revoce hotărârile luate anterior. Secretarul județului a făcut însă mențiunea că propunea Direcției Juridice din cadrul Consiliului Județean Maramureș este de a fi menținute hotărârile. La momentul votului, 19 consilieri au votat pentru ca hotărârile de reorganizare să fie păstrate, unul s-a abținut și șapte au votat împotrivă.