Pana sa reuseasca sa navigheze pe internet si sa citeasca planul sedintei de pe laptop-ul primit de la stat, consilierii maramureseni vor avea insa de depasit cateva „probleme” covarsitoare.
Nu lipsa banilor le da batai de cap pentru ca toti considera ca bugetul programat pentru aceasta investitie tehnologica e justificat, chiar daca va fi vorba de o suma frumusica – in jur de 1,8 miliarde de lei vechi, dupa cum spune presedintele CJ, Marinel Kovacs.
Marea problema e ca… nu au unde sa aseze laptop-urile. In sala de sedinte nu exista birouri adecvate, iar consilierii ar trebui sa le tina pe genunchi, lucru nu doar incomod in opinia unora dintre ei, ci si daunator sanatatii. Unii, mai cititi, susoteau ca un studiu recent demonstreaza ca in cazul folosirii improprii radiatiile emise pot provoca in timp impotenta, afectiuni ginecologice si renale.
Solutia propusa de conducerea CJ, de a se astepta pana se va amenaja un spatiu nou pentru sedinte in cladirea Palatului Administrativ, nu a fost primita cu incantare de consilieri, care au insistat ca dotarea sa se faca rapid.
Consilerul PSD Calin Matei a avut o idee salvatoare – sa fie cumparate mese pliante odata cu laptopurile sau sa fie atasate tablii pe spatelor scaunelor din sala actuala de sedinte, astfel incat alesii sa isi poata aseza pretioasele instrumente de lucru, protejandu-si in acelasi timp propriile „ustensile”.
Pana l-a urma s-a decis sa se faca o evaluare exacta a costurilor si un studiu privind impactul folosirii acestor instrumente de lucru. Raman in picioare insa si problemele de natura umana. Unii consilierii au si recunoscut ca nu prea sunt in pas cu informatica, ceea ce inseamna ca vor avea nevoie de cursuri de operare pe calculator.
Lectii ar putea sa ia si de la colegii din Consiliul Local Baia Mare, care deja au la activ o sedinta pe laptop. Marti, cu mic cu mare, consilierii baimareni s-au prezentat la intrunire cu portabilele dupa ei. Exceptie au facut Ioan Fodo si Radu Stef, care au preferat sa vina de acasa cu mapa si sa citeasca proiectele de hotarare de pe hartie.
Piesele de ultima generatie le-au dat de furca unora dintre consilieri, care, probabil ca sa nu se faca de ras in timpul sedintei, au deschis laptop-urile dar le-au lasat in stand-by fara sa le foloseasca. In schimb au fost si altii, mai curiosi din fire, care au verificat toate proiectele de hotarare pe care le aveau pe pc-uri cu cele printate pe hartie si puse atent in dreapta lor, iar in final, ca sa fie siguri ca au parte de date oficiale, au preferat sa citeasca tot de pe foi.
Ca sa nu fim carcotasi suta la suta, trebuie sa recunoastem ca, pana la urma, ideea achizitionarii de laptop-uri poate fi buna. Viteza si calitatea comunicarii este un factor important in munca alesilor. Asta daca vor reusi sa tina si ei pasul pentru ca, in prezent, prea putini se pot lauda ca au aceste atuuri.
Sursa: Dan Horvat