Consilierii au profitat de lipsa colegilor de la opozitie, precum si de portita procedurala din regulamentul de functionare al forului administrativ si au supus hotararea la vot desi aceasta nu era trecuta pe ordinea de zi. Dintr-o miscare putin fortata, alesii au transat o problema care de fiecare data cand a fost pusa in discutia consiliului a nascut comentarii indelungate. Mai putin joi, cand proiectul a ”trecut” in maximum 30 de secunde.
Totul s-a petrecut cu o viteza fulgeratoare, insa numai dupa ce consilierii de la PSD au plecat unul cate unul, plictisiti de prelungirea sedintei. Chiulul acestora a urgentat astfel luarea unei decizii importante pentru Baia Mare, pentru ca implica societatea Cuprom – unul dintre marii poluatori ai urbei si a carui activitate viitoare poate influenta mediul, dar si bugetul.
Proiectul de hotarare privitor la combinat a fost amanat de doua ori la vot, iar o data nu a mai fost pus in discutia plenului. La sedinta de joi acesta nici macar nu a figurat pe ordinea de zi, fiind introdus aproape de finalul dezbaterilor la propunerea consilierului local Ovidiu Pop. El a profitat de absenta mai multor consilieri, pentru ca in sala erau 16 din cei 23 cati are forul administrativ.
Cei 16 consilieri baimareni prezenti in sala au votat, cu o singura abtinere – a lui Virag Arpad, pentru respingerea PUD-ului care face imposibila darea in folosinta a liniei tehnologice cumparate de Cuprom de la un combinat metalurgic din Germania. Consilierul Radu Stef a precizat ca nu mai doreste ca Baia Mare sa fie un oras poluat, prin urmare a votat contra proiectului initiat de Cuprom.
Directorul Cuprom Baia Mare, Ioan Muresan, a fost suprins sa afle decizia alesilor baimareni. Probabil nici nu i-a venit sa creada. El nu a dorit sa faca prea multe comentarii, dar a aratat ca juristii societatii fac demersuri pentru trimiterea in judecata a Consiliului Local Baia Mare.
Procedurile pentru deschiderea procesului au fost incepute inca de la sfarsitul lunii trecute, cand consilierii au refuzat sa puna pe ordinea de zi proiectul de hotarare privind planul urbanistic de detaliu de care Cuprom are nevoie pentru obtinerea autorizatiei de functionare a instalatiei de obtinere a cuprului anodic.
Directorul combinatului, Ioan Muresan, a precizat ca s-au obtinut documentatia si avizele de mediu care atesta ca instalatia nu prezinta un pericol ecologic crescut in comparatie cu cea folosita in prezent, astfel incat nu intelege pozitia Consiliului Local Baia Mare. El a precizat ca in perioada imediat urmatoare se vor face calcule pentru evaluarea pierderilor pe care Cuprom le are prin nepunerea in functiune a liniei de productie.
La momentul in care proiectul pentru avizarea PUD-ului nu a fost pus pe ordinea de zi, adica in sedinta de la sfarsitul lunii martie, directorul de la Cuprom a fost de parere ca prin tergiversarea dezbaterii proiectului i se platesc polite de catre primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, care la sfarsitul anului trecut a ajuns sa fie anchetat de procurorii DNA ca urmare a cumpararii de catre municipalitate a unui bloc care a avut ca proprietar initial Cuprom Baia Mare. Acuzele acestuia au fost respinse de Cristian Anghel, care a spus ca nu are nimic de impartit cu reprezentantii de la Cuprom.
Razboiul dintre Cuprom si administratia publica locala a intrat, asadar, intr-o noua faza, care poate aduce si dezvaluiri surpriza.
Sursa: Meda Muntean