Proiectul eRBN – EuroRegional Business Network – sau, romaneste spus, Retea Regionala pentru Incubatoare si Promovarea Afacerilor de tip IMM, a fost pus in discutie de municipalitate in urma cu mai bine de doi ani. Pe atunci era inclus intr-un plan de amploare care viza refacerea intregii zone de langa stadion – unde urmau sa fie construite incubatorul de afaceri, un pavilion expozitional, spatii parcare si alei. Proiectul a starnit multe controverse si nu a trecut de faza aprobarilor. Unii considera nejustificata investitia aratand ca nu e o prioritate pentru Baia Mare, altii sunt de parere ca realizarea oricarui proiect cu finantare nerambursabila este oricand binevenita.
Pe langa ridicarea constructiilor moderne si a unei parcari langa stadionul ”Dealul Florilor”, obiective cuprinse in proiectul eRBN, se viza (visa) amenajarea Campului Tineretului prin transformarea zonei verzi intr-un spatiu pietonal si amplasarea unui bar-restaurant in fata muzeului de etnografie. Ulterior, se planuia restructurarea ”din temelii ”a intregului parc municipal. Generoasa ideee a iscat insa tensiuni mari in randul comunitatii locale.
Aprobare de la guvern, galceava intre consilierii locali
Parte din plan (construirea incubatorului de afaceri si a pavilionului expozitional) a primit acceptul de finantare din partea Ministerului Integrarii Europene (MIE), care a inclus eRBN pe lista proiectelor Phare 2005-2006 Coeziune economica si sociala, dar nu a fost pe placul unor consilieri locali si a unor baimareni. Acestia s-au opus aprobarii Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) si Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pe motiv ca ar duce la desfiintarea Campului Tineretului si a zonei verzi de langa Liceul de Arta. Anul trecut chiar s-a derulat o campanie civica pentru salvarea parcului de langa stadion.
Potrivit initiatorilor proiectului eRBN, urma sa se dezvolte o retea regionala de incubatoare, centre de promovare si expozitionale pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM,) nu doar in Baia Mare, ci si la Cluj Napoca. Ok-ul pentru parteneriatului Baia Mare-Cluj Napoca s-a dat in 2005, cand s-a aprobat alocarea a 3,9 milioane de euro din fonduri Phare.
Proiect dedicat studentilor si tinerilor intreprinzatori
Valoarea totala a proiectului eRBN, pentru realizarea lui atat in Baia Mare, cat si in Cluj-Napoca, a fost stabilta la 6,2 milioane de euro, din care cu putin peste jumatate ar fi provenit din finantari externe nerambursabile, 1,3 milioane de euro din bugetele locale ale celor doua municipii si diferenta din fonduri nationale. Administratia din Baia Mare, care a venit cu ideea in care au fost atrasi si clujenii, a argumentat ca punerea ei in practica ar duce la ”imbunatatirea infrastructurii regionale in vederea sprijinirii cresterii economice prin crearea unui cadru favorabil atragerii investitiilor locale si straine si prin crearea unor locuri de munca durabile”.
In documentele inainte spre aprobare s-a precizat ca beneficiarii proiectului vor fi studentii, absolventii de studii superioare, dar si ”tehnocratii” de peste 45 de ani, pentru care urmau sa fie acordate facilitati la stabilirea sediului firmei in incubatorul de afaceri. Durata proiectului era prevazuta la 20 de luni, dar a trecut mai mult de atat si eRBN a ramas tot in faza de idee atat in Baia Mare, cat si in Cluj. In niciuna dintre localitati nu s-a depasit stadiul discutiilor.
Alesii PSD cred ca incubatorul de afaceri ar umple inutil peisajul
Autoritatile din Baia Mare au fost ceva mai insistente, pentru ca au incercat in dese randuri sa treaca proiectul prin consiliul local. S-au blocat la faza aprobarii Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru eRBN, de care au neaparat nevoie pentru accesarea fondurilor. De fiecare data, s-au lovit de opozitia alesilor PSD si PD. La fel s-a intamplat si saptamana trecuta, la ultima sedinta a forului administrativ, cand PUD-ul a fost supus aprobarii de doua ori la rand si tot nu a fost votat.
Prima data, adica in momentul in care s-a ajuns cu votul la proiectul de hotarare care privea aprobarea planului, unii alesi PSD, care inca nu plecasera de la sedinta, au precizat ca nu pot fi de acord cu derularea investitiei. Mircea Dolha a declarat ca eRBN nu este vital pentru baimareni. ”Nu este oportun, chiar daca are finantare externa. Consider ca orasul are alte prioritati. Realizarea unui incubator de afaceri nu se inscrie pe lista obiectivelor de investitii prioritare si nici nu cred ca este necesara atata vreme cat mai exista unul pe strada Melodiei, iar acesta in mare parte a timpului este gol. Nu sunt firme care sa doreasca locuri in incubator”, a spus Mircea Dolha.
Esecuri repetate la votarea proiectului
Punctul de vedere al lui Mircea Dolha a fost imbratisat si de alti alesi locali, spre necazul liberalilor din consiliu. Alesii liberali au precizat ca nu este posibil ca eRBN sa nu fie votat, motivand ca se pierd 3 milioane de euro. Municipalitatea de asemenea doreste neaparat sa vada proiectul realizat, in acest sens separandu-se intre timp de clujeni, unde de asemenea s-a amanat punerea in practica.
La sedinta de consiliu din 26 aprilie a.c., plecarea in bloc a PSD-istilor spre finalul discutiilor, a fost vazuta ca o buna oportunitate de a trece prin for proiectul. In sala erau atatia alesi cat sa fie cvorum, presedinte de sedinta era un liberal, prin urmare s-a venit cu ideea repunerii PUD-ului pe ordinea de zi. Zis si facut. S-a votat, dar surpriza! Hotararea tot nu a fost aprobabta. ”Vinovati” au fost doi consilieri de la PD, care au boicotat actiunea liberalilor. Pop George s-a facut ca ploua, iar Vlad Onet s-a abtinut. Suficient ca hotararea sa cada pentru a doua oara in aceeasi sedinta.
Repunerea proiectului pe ordinea de zi de doua ori in aceeasi sedinta pare ciudata, dar potrivit secretarului Primariei Baia Mare nu este ilegala. ”Atata vreme cat in regulament nu se specifica nimic in acest sens, nu se poate spune ca s-a incalcat legea. Ma gandesc insa sa refacem regulamentul consiliului local si sa precizam in mod explicit procedurile, pentru ca precedentul poate fi periculos”, a spus Rodica Brad. Pana atunci, ea va trebuie sa se ocupe insa de altele pentru ca saptamana aceasta exista toate sansele sa fie convocata o sedinta de indata, special pentru aprobarea controversatului proiect eRBN.
Sursa: Meda Muntean