”Spanzuratoarea” sau ”Arcul solar” – cum a fost botezata opera de arta de catre autorul acesteia, sculptorul Ioan Marchis – a intrat in reparatii capitale. Monumentul a ajuns intr-o stare avansata de degradare dupa ce in ultimii 22 de ani a fost batut de soare, vant si ploi.
”Arcul Solar” a intrat de curand in proprietatea Consiliului Local Baia Mare prin bunavointa sculptorului Ioan Marchis, sef al directiei de cultura Maramures. Acesta a donat lucrarea municipalitatii cu promisiunea ca se vor aloca fonduri pentru restaurarea ei. Reabilitarea sculpturii ”atarna” de hotararea alesilor urbei, care trebuie sa plateasca cel putin 500 milioane de lei vechi.
Ioan Marchis a spus ca mai multe parti din monument sunt degradate, astfel incat deja a fost demontata partea superioara care necesita urgent reparatii. Restul lucrarii va fi consolidata la fata locului. In jurul ”Arcului solar” se va amenaja vara viitoare un santier.
Monumentul este din lemn de stejar, dar este sustinut din interior de structuri de otel inoxidabil, care asigura rezistenta lucrarii, asa ca nu exista riscul sa cedeze. Lemnul este afectat si va fi tratat cu solutii speciale. Bancile din lemn din jurul monumentului vor fi refacute si ele dupa modelul initial, iar spatiul verde va fi, de asemenea, refacut.
”Spanzuratoarea” a fost creata de Ioan Marchis in 1984 si este o lucrare abstracta, care pastreaza insa stilul traditional maramuresan. Autorul ei spune ca porecla atribuita ”Arcului solar” se datoreaza probabil ”formei abstracte si lipsei de modele, idei pe care probabil multi bamareni nu le-au inteles”.
Sculptorul considera ca lucrarea din centrul Baii Mari face parte din identitatea culturala a orasului, dar, si mai important, crede ca ”ocupand spatiul din fata universitatii, a salvat locul de invazia comercialului, de construirea vreunei benzinarii sau alta cladire comerciala”.
Sursa: Anamaria Stoia