Judecatorii si procurorii pot face parte din organizatiile masonice, potrivit unei punct de vedere insusit, cu majoritate de voturi, de o comisie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a discutat o nota pe acest subiect a Directiei legislatie din Consiliu. Comisia numarul 2 din cadrul CSM (de Eficientizare a activitatii CSM si a institutiilor coordonate, parteneriatul cu institutiile interne si societatea civila) a discutat, in aprilie, o nota a Directiei legislatie, documentare si contencios (DLDC) privind posibilitatea sau imposibilitatea judecatorilor si procurorilor de a face parte dintr-o organizatie masonica.
In urma dezbaterilor, comisia si-a insusit cu majoritate de voturi punctul de vedere al DLDC, in sensul ca judecatorii si procurorii pot face parte dintr-o organizatie masonica. „S-a exprimat si o opiniei minoritara, in sensul ca judecatorii si procurorii nu pot face parte din nicio organizatie masonica”, se arata in minuta comisiei din 16 aprilie.
Membrii comisiei au analizat acest aspect ca urmare a unei solicitari facute de un jurnalist, iar raspunsul a fost comunicat solicitantului, au precizat, pentru Mediafax, reprezentantii CSM. In anul 2006, tot la solicitarea presei, Inspectia Judiciara a CSM a aratat, de asemenea, ca magistratii pot fi masoni.
„Avand in vedere obiectul, scopul si activitatile asociatiei francmasonice, constituita in Romania ca persoana juridica de drept privat, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial si dispozitiile articolului 11, alineatul 3, din Legea nr. 303/2004, conform carora judecatorii si procurorii pot fi membri ai societatilor stiintifice sau academice, precum si ai oricaror persoane de drept privat, fara scop patrimonial, consideram ca apartenenta unui judecator sau procuror la francmasonerie nu incalca criteriile de mentinere in magistratura”, se arata in nota Inspectiei Judiciare din 2006.
Sursa: Mediafax