Trei barbati, printre care doi romani, au fost arestati in Europa in aceasta saptamana fiind acuzati in Statele Unite ca au conspirat sa vanda arme pentru a fi utilizate impotriva americanilor in Columbia, au anuntat procurori federali din New York miercuri.
Toti trei au fost acuzati de conspiratie pentru a ucide ofiteri si angajati ai Statelor Unite si de conspiratie pentru a oferi sprijin material sau resurse unui grup rebel columbian, potrivit actului de acuzare.
Procurorii i-au acuzat pe Cristian Vintila, 44 de ani, din Romania; Massimo Romagnoli, 43 de ani, din Grecia; si Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, din Romania.
Cei trei ar fi vrut sa vanda arme anti-aeronave, arme de foc si alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor impotriva Statelor Unite, dar afirmatiile lor au fost facute de fapt unor surse confidentiale care lucreaza in Administratia SUA Antidrog, potrivit unui comunicat.
Guvernul SUA a desemnat FARC in 1997 organizatie terorista straina.
Potrivit procurorilor americani, FARC este cel mai mare furnizor mondial de cocaina si membri FARC au ucis si rapit americani ca represalii pentru asistenta acordata de SUA luptei anticocaina din Columbia. Un membru FARC a fost extradat in noiembrie in Statele Unite acuzat de luare de ostatici si terorism.
Rechizitoriul nu precizeaza daca FARC stia despre intentia celor trei de a vinde arme. Ei sunt acuzati ca au fost dispusi sa vanda arme FARC, stiind ca ele ar fi folosite impotriva fortelor SUA care asista guvernul Columbiei.
Vintila si Georgescu au fost arestati in Muntenegru luni si Romagnoli a fost arestat tot acolo marti, au afirmat procurorii in comunicat.
Nu se cunoaste daca vreunul dintre ei are avocati americani sau cat de curand ar putea fi extradati in Statele Unite. Un purtator de cuvant al procurorului din Manhattan Preet Bharara a refuzat sa comenteze.
FARC /Fortele Armate Revolutionare din Columbia/ au aparut in 1960 dintr-o miscare taraneasca cerand reforma agrara si guvernul columbian a inceput negocieri de pace in Cuba la sfarsitul anului 2012. FARC a declarat o incetare a focului unilaterala nedeterminata incepand cu 20 decembrie.
Sursa: Agerpres