Inspectia Judiciara a constatat ca independenta justitiei a fost afectata de declaratiile din octombrie ale lui Victor Ponta potrivit carora Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ, intrucat aceasta este practica unitara a instantei supreme, in toate cazurile similare.
Oficiali din Inspectia Judiciara au declarat marti, ca a fost afectata independenta sistemului, intrucat prin declaratiile lui Ponta despre dosarul lui Iohannis au fost incalcate limitele discursului politic.
Plenul Consiliului Superior a Magistraturii urmeaza sa ia in discutie, in sedinta de joi, raportul Inspectiei Judiciare si sa stabileasca daca acesta va fi sau nu asumat.
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara, in 27 octombrie, ca liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat aceasta este practica unitara a acestei instante, in toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronuntandu-se similar.
„Cu siguranta si domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, ca asa au fost toate deciziile pana acum (…) Rezultatul este stiut de toata lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru ca pana acum asta e practica unitara a ICCJ, in toate cazurile anterioare au spus la fel”, a afirmat Ponta.
Premierul mai spunea ca decizia luata in 27 octombrie de Inalta Curte de Casatie si Justitie de a judeca mai devreme procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, asa cum a cerut Agentia Nationala de Integritate, a fost una buna, luata cu intelepciune.
„Decizia de azi a ICCJ cred ca e o decizie foarte buna. Daca ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, aparea o tulburare in opinia publica. Asa domnul Iohannis va pierde in noiembrie alegerile, va fi primar, si ca primar banuiesc ca nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curtii Supreme sa dea o decizie impotriva tuturor deciziilor de pana acum”, preciza Victor Ponta.
„Daca ma intrebati pe mine, cred ca au judecat cu intelepciune si cred ca dupa 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune. Va fi un primar ca atatia alti primari care din pacate au pierdut procesele sau ca Stoica si Akos Mora, declarati definitiv si irevocabil incompatibili si care mai se lupta acum prin Parlament, dar la un moment dat, azi, maine, peste o luna, tot isi vor pierde mandatele”, mai spunea Ponta.
Intrebat de unde stie ce va decide ICCJ, avand in vedere ca nu exista nicio hotarare a acestei instante pe aceasta speta, Ponta a spus: „M-ati intrebat, v-am raspuns”.
In 25 noiembrie, instanta suprema a admis sa fie judecat pe fond recursul in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis si a stabilit primul termen in 14 ianuarie.
Recursul a fost formulat de Agentia Nationala de Integritate, dupa ce in septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia lui Iohannis si a dispus anularea raportului ANI in care se arata ca acesta a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete.
Instanta suprema este cea care va decide definitiv daca presedintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate.
In raportul ANI, din 24 aprilie 2013, se arata ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost in incompatibilitate, intrucat a avut si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
In 21 noiembrie, Curtea Constitutionala a anuntat, in sedinta solemna, validarea alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei.
In 2 decembrie, Klaus Iohannis a anuntat ca si-a depus mandatul de primar al Sibiului, spunand ca acest demers este necesar pentru a putea prelua in cateva zile mandatul de presedinte.
Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au decis, marti, ca presedintele ales Klaus Iohannis sa depuna juramantul de investitura intr-o sedinta solemna a Parlamentului in ziua de duminica, 21 decembrie, la ora 12.00.
Sursa: Mediafax