Sanatatea adolescentilor este neglijata mult prea des si slab luata in considerare de autoritatile medicale, astfel incat acesti tineri sunt deosebit de vulnerabili si au acces la servicii de sanatate limitate, semnaleaza marti Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). „Adolescentii nu sunt nici adulti, nici copii, ci un grup de populatie care are nevoi specifice si care prezinta riscuri ridicate”, a declarat marti la Geneva dr. Anthony Costello, director al Departamentului pentru sanatatea copilului si adolescentului din cadrul OMS, prezentand noi recomandari ale organizatiei la nivel mondial.
Adolescentii de multe ori nu au bani, sunt reticenti in a merge la spital sau la medic, nu mai vor sa fie tratati ca niste copii, a subliniat specialistul. Aproximativ 35% din cauzele imbolnavirilor la nivel mondial incep in adolescenta, relateaza France Presse.
Daca bolile mintale ar fi tratate din adolescenta, acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra tratamentului aplicat la maturitate, releva in continuare OMS.
Tulburarile psihice, anorexia, bulimia, anxietatea, obezitatea, dieta saraca sunt frecvente in aceasta perioada a vietii. Adolescentii sunt, de asemenea, expusi la fumat, alcoolism si droguri. Nu mai exista diferente regionale in starea de sanatate a adolescentilor din lume, mentioneaza organizatia cu sediul la Geneva.
Potrivit dr. Mariangela Simao, director pentru preventie la Programul Natiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS), aproximativ 30 de noi cazuri noi de infectare cu virusul SIDA se inregistreaza in fiecare ora in randul adolescentilor. In ceea ce priveste cauzele de deces in randul adolescentilor in intreaga lume, pe primul loc sunt accidentele de circulatie, inaintea SIDA, suicidului, infectiilor respiratorii si violentei, potrivit OMS.
„Exista tari unde adolescentii reprezinta o cincime din populatie, dar majoritatea studentilor in medicina nu au o pregatire speciala pentru a trata nevoile lor specifice. Acest lucru este inacceptabil”, a declarat dr.Valentina Baltag, expert in domeniul sanatatii adolescentilor in cadrul OMS.
Noile norme globale publicate de agentia ONU recomanda facilitarea accesului adolescentilor la serviciile de sanatate, consolidarea formarii si informarii pentru aceasta grupa de varsta, extinderea consilierii si diagnosticarii dincolo de aspectul contraceptiei.
Trebuie sa-i tratam pe adolescenti ca pe niste parteneri si sa le garantam confidentialitatea, a mai spus dr Valentina Baltag.
Sursa: Agerpres