„Inima franta” nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal, spun oamenii de stiinta. Charles Aznavour canta de circa 50 de ani „Mourir d’aimer”, iar refrenul este atat de popular incat numerosi medici il analizeaza cu atentie, scrie 20minutes.fr. In cardiologie, durerea din dragoste poarta numele de cardiomiopatie de stres sau „tako tsubo”. Cu ocazia Zilei mondiale a inimii, marcata marti, 29 septembrie, cativa cardiologi au incercat sa descifreze patologia cardiaca legata de stres, altfel spus „inima franta” sau „tako tsubo”.
La inceputul lunii septembrie, un colectiv de 26 de cercetatori de la spitalul din Zurich a participat la un studiu publicat ulterior in revista New England Journal of Medicine si desfasurat pe peste 1.750 de pacienti, in scopul imbunatatirii diagnosticarii acestei patologii. Sindromul „inimii frante” ar afecta anual 2% dintre pacientii victime ale unor atacuri cardiace. In general sunt femei (80%) de peste 60 de ani, care au trecut printr-o despartire, decesul unei persoane apropiate sau pur si simplu un mare stres emotional.
„Ca urmare a unui fapt care l-a contrariat sau a unui stres afectiv, pacientul simte o puternica durere in piept, asemanatoare cu un infarct. Durerea radiaza in maxilar si brat”, spune Claire Mounier-Vehier, cardiolog, presedinta a Federatiei franceze de cardiologie. Cand pacientul ajunge la urgenta i se face o electrocardiograma, insa anomaliile nu corespund unui atac clasic fiindca nu sunt afectate vasele coronare.
Numai la o examinare cardiaca RMN sunt depistate leziunile specifice. Sistemul nervos actioneaza asupra muschiului cardiac si determina o paralizie a partii inferioare a inimii, care se gaseste in incapacitatea de a se contracta. Partea ei inferioara ramane inerta si ia forma a ceea ce japonezii numesc „tako tsubo”, capcana traditionala pentru caracatite sau, mai simplu, a unei mingi de rugby.
Nu s-a lamurit stiintific de ce femeile sunt mai afectate de sindromul ” inimii frante” decat barbatii. Claire Mounier-Vehier apreciaza ca este vorba de o protectie estrogenica la femei inainte de menopauza. „Estrogenii protejeaza impotriva impactului hormonilor de stres. La menopauza insa hormonii dispar, iar arterele sunt mai fine”, lucru care ar face ca femeile in varsta sa fie mai sensibile la aceasta patologie violenta, arata ea.
Un alt specialist atrage atentia insa ca riscul de deces ramane totusi mic, numai 3,7% dintre pacienti pierzandu-si viata in prezent din aceasta cauza (fata de 5,3% in cazul crizelor cardiace clasice). In plus, acestia cedeaza in general ca urmare a altor boli sau a unor complicatii grave: cheaguri de sange, tulburare a ritmului care provoaca un stop cardiac, etc.
Simptomele „inimii frante” dispar in general intr-un interval de la una la trei luni de la producerea accidentului. Din punct de vedere moral lucrurile stau cu totul altfel, nimeni negasind pana acum leac pentru refacerea dupa pierderea unei fiinte dragi.
Sursa: Agerpres