Vezi VIDEO
Un adevarat test de anduranta au avut de trecut temerarii inscrisi la linia de start a coborarii cu plutele pe Somes, care a avut loc ieri, 14 iunie. Timp de mai bine de 10 ore, cele patru echipe care au strabatut raul pe ambarcatiuni confectionate din PET-uri au parcurs zeci de kilometri in care au infruntat soarele, vantul, dar si lipsa curentilor care sa le usureze coborarea. Cu toate acestea, la finalul cursei participantii au marturisit ca aventura a meritat, cu atat mai mult cu cat scopul lor a fost acela de a atrage atentia asupra problemelor de mediu.
Cursa pe apa a inceput la primele ore ale diminetii, din localitatea Ulmeni. Coborarea pe cursul raului Somes s-a intins pe parcursul intregii zile, plutele alunecand destul de dificil pe apa, din cauza debitului scazut al raului. Participantii nu s-au dat batuti si, „inarmati” cu vasle, au grabit coborarea, testandu-si limitele de rezistenta. Totul pentru a reusi sa duca mai departe traditia coborarii cu plutele pe Somes, care a fost initiata in urma cu patru ani de o asociatie ecologista.
„Niste colegi de-ai nostri de la Asociatia de Tineret pentru Protectia Mediului s-au gandit sa faca un protest cu plute din materiale reciclabile, pe Somes si am continuat traditia asta timp de mai multi ani la rand, in fiecare an. Astazi a fost un pic mai incet, pentru ca totusi debitul raului este mic, nu a plouat asa de mult zilele astea si suntem un pic in intarziere fata de alti ani, dar a fost bine, nu a fost soare tot timpul, au fost nori si apa a fost cat de cat calduta”, a povestit unul dintre organizatorii evenimentului, Remus Pop.
Cele patru plute care au strabatut Somesul au fost confectionate in aproximativ o saptamana de catre mai multi voluntari, insa cel mai mult a durat colectarea PET-urilor, dupa cum au aratat organizatorii. Recipientele de plastic au fost bagate in saci, care au fost pusi impreuna pentru realizarea plutelor. Chiar daca nu a fost cel mai comod mijloc de deplasare pe apa, participantii au marturisit ca a fost o experienta frumoasa si, cu toate ca au fost si momente in care traseul li s-a parut prea dificil, membrii echipelor s-au intretinut cu glume si multa voie buna.
„In primul rand, as vrea sa zic ca nu a fost chiar atat de greu pe cat s-ar crede. In al doilea rand, as putea sa zic ca este un exercitiu de vointa si nu numai, si pregatirea fizica isi are rolul ei in aceasta activitate. Eu fiind pentru prima data la aceasta actiune, acest proiect, as putea sa spun ca sunt foarte multumit de cum au evoluat lucrurile pe tot parcursul, neavand niciun fel de incident, ba dimpotriva, voia buna n-a lipsit”, a amintit unul dintre participanti, Flaviu.
O voluntara din Kenya care a ajutat la construirea plutelor s-a decis sa incerce si ea o astfel de experienta, cu atat mai mult cu cat nu stia ce avea sa o astepte. La final, a povestit ca intreaga cursa a fost destul de dificila, dar a fost o experienta memorabila, pe care se gandeste sa o duca si in tara ei.
„A fost o experienta grozava pentru mine, pentru ca in Africa noi nu avem acest gen de activitati. A fost foarte placut si, desi a fost destul de obositor, mi-a placut ce am facut. Ma gandesc ca as putea face si eu o astfel de activitate in Kenya, cand o sa ma intorc”, a marturisit Deborah.
Pentru a se deplasa mai usor pe ultima portiune de traseu, cele patru plute au fost legate intre ele, iar participantii au vaslit in acelasi timp. Coborarea cu plutele s-a incheiat abia spre seara, pe plaja de la Merisor.
Prin aceasta actiune anuala, organizatorii vor sa atraga atentia asupra schimbarilor climatice cauzate de incalzirea globala, dar si asupra deseurilor aruncate la voia intamplarii atat pe apa, cat si pe uscat.
Sursa: Gabriela Kuhajda