De Ziua Mondiala de Constientizare a Autismului, Baia Mare adopta culoarea albastra. Cel putin doua cladiri din municipiu vor fi iluminate in aceasta culoare, pentru a trage un semnal de alarma asupra importantei acestei zile dar si asupra nevoilor persoanelor care sufera de autism. Astfel, incepand din aceasta seara, 1 aprilie, cladirea Primariei Baia Mare dar si Turnul Stefan vor fi „imbracate“ in albastru.
Alaturi de municipalitate, Asociatia Autism Baia Mare a pregatit diferite actiuni dedicate Zilei Mondiale de Constientizare a Autismului. Primul eveniment va debuta inca din aceasta seara, urmand ca pe parcursul zilei de 2 aprilie sa fie organizate mai multe actiuni dedicate persoanelor care sufera de autism.
„O sa avem toata saptamana niste manifestari, dar maine in mod special. Vom avea un program cu portile deschise in care asteptam musafiri ca sa ne viziteze si sa vada ce facem cu adevarat in centrul nostru. Urmeaza si alte manifestari care se vor intampla in oras, inclusiv cu ajutorul autoritatilor locale, care vor ilumina in albastru conform mottoului nostru mondial «Ligh it up Blue», Primaria si Turnul Stefan. Tot maine intentionam sa lansam si niste lampioane albastre“, a spus Paul Daraban, presedintele Asociatiei Autism Baia Mare.
Importanata acestui eveniment a fost aratata si de catre reprezentantii municipalitatii, care au explicat ca obiectivele vor fi iluminate timp de doua zile, tocmai pentru a trage un semnal de alarma.
„In Baia Mare cu ocazia acestei zile vor fi iluminate in albastru cladirea Primariei Municipiului Baia Mare precum si Turnul Stefan care este un simbol istoric al orasului nostru. Nu este prima oara cand se intampla acest eveniment in Baia Mare, avand in vedere ca si in anul 2012 aceste doua cladiri reprezentative au fost iluminate in albastru. Luminile se vor aprinde incepand de astazi si vor ramane asa pana miercuri“, a aratat Corina Suciu, sefa Serviciului Monitorizare Utilitati Publice din cadrul Primariei Baia Mare.
La nivelul judetului Maramures, numarul persoanelor care sufera de autism este in crestere. Din aceasta cauza, serviciile Asociatiei Autism Baia Mare sunt tot mai solicitate. „Situatia pe care o cunoastem noi si care nu e neaparat situatia reala, pentru ca nu avem niste statistici foarte bine puse la punct, este aceea ca noi de cand existam, adica de patru ani jumatate am crescut de la un numar de opt membri fondatori la un numar de peste 60 de copii pe care in momentul de fata ii avem in dispensarizare, in urmarire si cu care facem terapie de recuperare. Nu sunt toi copiii care exista in Baia Mare sau in judet, sunt doar o parte din ei. Statisticile care exista ne spun ca autismul e mult mai frecvent de atata, ca e in crestere foarte mare si deja capacitatile noastre de recuperare sunt destul de depasite de afluxul tot mai mare de copii cu autism“, a explicat Paul Daraban.
Sursa: Cosmin Carp