Vezi VIDEO
Grenade, gloante si chiar un proiectil de artilerie cu un calibru de 100 de milimetri au avut astazi, 25 aprilie, in sala de clasa mai multi elevi de la scoala din Coltau. Lectia neobisnuita le-a fost oferita micutilor nu de profesori, ci de militari, care i-au invatat pe acestia cat de periculoase sunt elementele de munitie si ce trebuie sa faca in cazul in care gasesc astfel de obiecte. Actiunea militarilor face parte dintr-o campanie de imformare si constientizare a riscului la care se pot expune persoanele aflate in apropierea poligonului de tragere.
Sala de clasa s-a dovedit neincapatoare pentru zecile de elevi care au venit sa asiste la „instruire”. Curiosi, copiii, dar si parintii si profesorii lor, au ascultat cu atentie explicatiile si avertismentele militarilor, care le-au prezentat pe rand cum arata elementele de munitie. Dupa prezentare, copiii au pozat grenadele si proiectilele, iar mai apoi au impartasit ce anume au invatat.
„M-a impresionat totul. Am invatat sa am grija la munitie si, daca cumva gasim asa ceva, sa nu atingem”, a marturisit unul dintre elevi.
“Astazi am invatat ca ce gasim imprejurul poligonului sa nu atingem, sa sunam politia sau militarii sa vina sa o distruga sau sa face ceva cu ea. Pana acum nu am mai vazut niciodata o grenada”, a declarat un alt elev.
Si profesorii au fost incantati de prezenta militarilor si de lectia prin care copiii au aflat cat de periculoasa poate fi munitia daca nu se afla intr-un spatiu securizat.
“Sunt foarte importante aceste actiuni pentru ca, asa cum a spus si domnul maior, suntem intr-o zona periculoasa si trebuie sa ii pregatim pe copii. Ei duc toate informatiile acestea acasa, le povestesc si parintilor si astfel putem evita necazurile si tragediile. Sunt foarte benefice astfel de actiuni”, a declarat Anamaria Moanta, directorul scolii din Coltau.
Actiunea de astazi face parte dintr-o campanie nationala organizata de MAI. Campania a demarat pe 15 aprilie si va continua pana la finalul acestei luni.
“Scopul actiunii de astazi este de a constientiza populatia din jurul localitatii Ariesu de Padure, acolo unde avem un poligon de tragere automatizat cu armamentul de infanterie, cum sa recunoasca munitiile din zona poligonului, ce trebuie sa faca si cum pot anunta autoritatile cu privire la acest fapt, astfel incat noi sa venim sa le distrugem”, a declarat Mihai Marius, ofiter relatii publice in cadrul Batalionului 612 Artilerie Antitanc.
La nivelul judetului, in gestiunea Batalionului 612 Artilerie Antitanc exista un singur poligon automatizat de tragere, in apropierea localitatii Ariesu de Padure.
Sursa: Anca Popescu Glodan