In fiecare an, la 31 mai, se marcheaza Ziua mondiala fara tutun. Organizatia Mondiala a Sanatatii si parteneri sai subliniaza riscurile pentru sanatate asociate consumului de tutun. OMS pledeaza pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun.
Tutunul ucide aproape sase milioane de oameni in fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumatori, potrivit site-ului OMS dedicat acestei zile. Apelul OMS, in 2014, pentru statele membre, vizeaza marirea taxelor pe tutun la niveluri care sa duca la reducerea consumului acestuia.
Cercetarile arata ca taxele mai mari sunt deosebit de eficiente in reducerea consumului de tutun in randul grupurilor cu venituri mai mici si pentru a preveni inceputul fumatului in randul tinerilor. O crestere a accizelor, care duce la o crestere a preturilor la tutun cu 10%, scade consumul de tutun cu aproximativ 4% in tarile cu venituri mari si cu pana la 8%, in tari cu venituri mici si medii.
Raportul Mondial al Sanatatii pe 2010 arata ca o crestere de 50% a accizelor pe tutun ar genera peste 1,4 miliarde dolari reprezentand fonduri suplimentare in 22 de tari cu venituri mici. In raportul OMS se mentioneaza si faptul ca daca nu se iau masuri, consumul de tutun va ucide peste 8 milioane de oameni in fiecare an, pana in 2030. 80% dintre fumatorii lumii locuiesc in tari sarace sau in curs de dezvoltare.
Progrese substantiale continua sa se inregistreze in multe tari. Potrivit raportului OMS, peste 2,3 miliarde de oameni care traiesc in 92 de tari — o treime din populatia planetei — sunt in prezent protejati prin cel putin o masura aplicata, reprezentand o crestere de aproximativ 1,3 miliarde de oameni protejati (din 48 de tari), in ultimii cinci ani.
Aproximativ 1 miliard de oameni care traiesc in 39 de tari sunt acum protejati de doua sau mai multe masuri, inregistrandu-se o crestere de aproximativ 480 milioane de persoane protejate (din 26 de tari).
Scopul Zilei mondiale fara tutun este de a contribui la protejarea generatiilor prezente si viitoare de consecintele devastatoare asupra sanatatii provocate de consumul de tutun si de expunerea la fumul de tutun. De asemenea, are in vedere si impactul negativ al consumului de tutun asupra domeniilor social, economic si asupra mediului.
Ziua mondiala fara tutun se marcheaza, din 1988, la 31 mai, la initiativa si sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In 1987, tarile membre ale OMS au adoptat o Rezolutie, prin care se facea un apel la decretarea unei Zile internationale fara fumat, la 7 aprilie 1988. Succesul inregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar in ultima zi din luna mai.
Sursa: Agerpres