In fiecare an, la 17 iunie, este marcata in intreaga lume Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei (World Day to Combat Desertification). Scopul acestei zile este de a sublinia necesitatea stoparii sau incetinirii procesului de desertificare si constientizarea efectelor secetei. 17 iunie reprezinta o ocazie pentru a reliefa existenta solutiilor care pot fi implementate adecvat, cu participarea comunitatii si prin cooperarea tuturor partilor implicate.
Sloganul campaniei din 2014 este „Pamantul apartine viitorului: lasa clima sa o dovedeasca!”. El evidentiaza beneficiile politicilor de gestionare a terenurilor durabile, avand in vedere cerintele de adaptare la schimbarile climatice.
De gestionarea durabila a terenurilor depinde atat cresterea rezistentei ecosistemelor, cat si dezvoltarea comunitatilor prin imbunatatirea conditiilor de viata, in special in zonele uscate.
Obiectivele campaniei din 2014 sunt: cresterea atentiei acordate terenurilor si solurilor in adaptarea la schimbarile climatice, implementarea suportului pentru gestionarea durabila a terenurilor. In conditiile actuale caracterizate de schimbarile climatice este necesar sa intelegem importanta pamantului si a solului si sa le includem in sistemul politicilor pentru protectie alimentara.
Incalzirea globala determina producerea a tot mai multe evenimente meteorologice extreme, cum ar fi secetele prelungite si inundatiile. Ca urmare, productia fermierilor scade, iarba este tot mai putina pentru vite si comunitatile devin mai vulnerabile.
Campania 2014 a Zilei mondiale pentru combaterea desertificarii si a secetei a inceput pe continentul african odata cu marcarea — Zilei Wangari Maathai — la 3 martie 2014, in Lesotho. Tara gazda a acestui eveniment la nivel continental se alege pe baza de rotatie intre cele cinci sub-regiuni. Lesotho este o tara de 2 milioane de oameni, in care doar 8% din teren este foarte productiv. Restul reprezinta un platou muntos, din care aproape 70% sunt pasuni cu soluri subtiri si fragile a caror productivitate este amenintata de pasunatul excesiv.
La nivel mondial, mai mult de o jumatate din toate terenurile agricole este moderat si sever degradat, conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).
La nivel mondial, manifestarile dedicate acestei zile includ diverse expozitii, prezentari video si infografice si anuntarea castigatorului concursului ”Land for Life Award”.
In peste 100 de tari, 1 miliard de oameni din populatia lumii de 6 miliarde este afectat de desertificare. Schimbarile climatice pot precipita procesul de desertificare, insa activitatile umane sunt cauza principala cea mai frecventa. Supracultivarea epuizeaza solul. Despaduririle inlatura copacii care sustin solul fertil de pamant. Pasunarea in exces dezgoleste pamantul de iarba. Unul dintre principalele instrumente de combatere a extinderii desertificarii este plantarea de arbori si alte plante care mentin calitatea solurilor.
Pentru prima data Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei a fost marcata cu ocazia implinirii unui an de la semnarea, la 17 iunie 1994, la Paris, a Conventiei internationale privind lupta impotriva desertificarii. In 1994, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat, prin Rezolutia 49/115, data de 17 iunie ca fiind Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei.
Potrivit Natiunilor Unite, o treime din suprafata planetei este amenintata cu desertificarea si peste un miliard de persoane din aproximativ 100 state sunt expuse efectelor nefaste ale acestui fenomen. Pierderile economice sunt evaluate la circa 42 miliarde dolari anual. Fenomenul desertificarii, la originea caruia se afla seceta, schimbarile climatice, dar si actiunea omului, este mai grav in Africa si Asia.
Sursa: Agerpres