In 14 aprilie, in plenul sedintei Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, prin Hotararea nr. 171/2015, alesii au aprobat reorganizarea Comisiei de Arhitectura si Estetica Urbana, ca subcomisie a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului si Urbanism, organ consultativ cu atributii de avizare, expertiza tehnica si consultanta, aflata sun coordonarea primarului.
Din Comisia de Arhitectura si Estetica Urbana fac parte urmatorii membri: Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, in calitate de presedinte; arhitect sef, Mircea Dinculescu; directorul Directiei de Urbanism, Izabella Morth; seful Serviciului Autorizatii Constructii, Andrei Bakk; directorul Serviciului Patrimoniu, Lia Muresan; arhitectul Stefan Paskucz din partea Ordinului Arhitectilor din Romania; arhitectul Horia Branzei din partea Ordinului Arhitectilor din Romania (arhitectul Zoltan Marosan – membru supleant); directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National, Ioan Marchis si artistul plastic Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici – Filiala Baia Mare (artistul plastic Adrian Chira, membru supleant din partea UAP).
Constituita conform reglementarilor legislative in vigoare, Comisia de Arhitectura si Estetica Urbana joaca un rol important in administratia publica locala si in dezvoltarea si estetica viitoare a municipiului Baia Mare. In majoritatea tarilor europene, cromatica fatadelor este reglementata atat pentru monumentele protejate cat si pentru zonele cu constructii noi, prin regulamente aprobate de „palete de culori”, care detaliaza culorile permise la finisarea fatadelor cladirilor.
In Romania nu exista din punct de vedere legislativ precizari concrete cu privire la cromatica fatadelor, la game de culori permise, dar mai ales la cele interzise. In ultimii ani, s-au experimentat diverse scheme de colorare a fatadelor, fara a exista o abordare unitara, indiferent de situatia reabilitarilor termice la locuintele colective sau de interventiile gresite la cladirile monumente istorice.
Avand in vedere faptul ca municipiul Baia Mare exista in prezent, un numar mare de cladiri cu fatade deteriorate si care necesita reabilitare sau finisare a fatadelor, Municipiul Baia Mare, prin Directia de Urbanism a elaborat „Regulamentul Local de Cromatica Urbana” pentru a elimina neconcordantele cromatice rezultate in urma abordarilor neprofesioniste din partea proprietarilor. Regulamentul cuprinde setul de reguli privind relatia dintre culoarea fatadei si celalalte elemente constructive, modul de avizare al lucrarilor precum si sanctiuni in cazul incalcarii prevederilor prezentului Regulament, atat pentru cladiri monument istorice cat si pentru cele situate in cartierele municipiului.
Comisia de Arhitectura si Estetica Urbana a Municipiului Baia Mare s-a reunit pentru prima data joi, 23 aprilie, si se va reuni periodic pentru a analiza, dezbate, aviza, respectiv pentru a oferi solutiile cele mai bune din punct de vedere arhitectural si estetic, pentru a garanta o fata europeana orasului nostru.
Sursa: www.baiamare.ro