Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, azi, 13 iunie, o serie de amendamente sustinute de USL prin care este modificat statutul prefectului, fiindu-i eliminata posibilitatea de a suspenda imediat un act al administratiei publice locale prin atacarea acestuia in contencios. Membrii Comisiei de revizuire au introdus in legea fundamentala institutia „subprefectului” pe langa cea existenta a prefectului.
De asemenea, a fost modificat articolul 123 din legea fundamentala, fiind inlocuita prevederea ca Guvernul numeste prefecti in fiecare judet cu precizarea ca „Guvernul numeste in unitatile administrativ-teritoriale prefecti si subprefecti, in conditiile legii”. Totodata, a fost introdusa competenta egala si in cazul subprefectului de a conduce serviciile deconcentrate.
„Prefectul, respectiv subprefectul sunt reprezentantii Guvernului pe plan local si conduc serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale”, mentioneaza textul adoptat.
Atributiile prefectului, cat si cele ale subprefectului, urmeaza a fi stabilite prin lege.
Totodata, membrii Comisiei de revizuire au introdus institutia subprefectului, dar si cea privind consiliile regionale, in textul care mentiona ca prefectii nu sunt subordonati autoritatilor publice locale: „intre prefecti si subprefecti, pe de o parte, consiliile locale, primari, consiliile judetene si presedintii acestora, precum si consiliile regionale si presedintii acestora, pe de alta parte, nu exista raporturi de subordonare”.
Mai mult, a fost eliminat efectul contestarii de catre prefect a unui act local in instanta de contencios, respectiv acela ca „actul atacat este suspendat de drept”. „Prefectul poate ataca, in fata instantei de contencios administrativ, un act al consiliului regional, judetean sau local, al presedintelui consiliului judetean, al presedintelui consiliului regional sau al primarului, in cazul in care considera actul ilegal. Actul atacat poate fi suspendat numai de instanta competenta, potrivit legii”, se arata in noua forma a legii fundamentale adoptata in Comisia de revizuire.
In actual Constitutie se precizeaza: „Prefectul poate ataca, in fata instantei de contencios administrativ, un act al consiliului judetean, al celui local sau al primarului, in cazul in care considera actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept”.
Sursa: Mediafax