Vezi VIDEO
Anuntul privitor la repornirea activitatii societatii Romaltyn in a doua jumatate a anului a readus in discutie problemele de mediu care ar putea deriva din prelucrarea deseurilor miniere prin cianurare. In alerta au intrat si reprezentantii administratiei publice din Baia Mare, care si-au propus sa convoace o intalnire cu noii sefi ai uzinei, preluata recent de o firma condusa de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. Intentia oficialilor primariei este de a purta discutii cu acestia in cursul zilei de joi, 21 februarie, cand la Romaltyn s-a programat o prezentare publica a strategiilor de viitor ale investitorilor ajunsi la Baia Mare.
Primaria Baia Mare s-a aratat interesata de subiect, Catalin Chereches precizand azi, 19 februarie, ca doreste ca atat autoritatile locale cat si populatia sa primeasca explicatii cu privire la activitatea care se va desfasura pe bulevardul Independentei, unde functioneaza Romaltyn. De asemenea, s-a dispus un control la uzina, mai ales ca de curand alesii s-au autosesizat dupa montarea unor conducte in vecinatatea sediului.
“Am trimis Corpul de Control, am verificat legalitatea acestor tipuri de control si am constatat ca exista o autorizatie emisa de Consiliul Judetean Maramures. Autorizatia a fost emisa in 2009 sau 2010 si eram foarte interesat sa vad daca este un acord al municipiului. Am avut surpriza sa vad ca acest acord a fost dat in 2010”, a declarat primarul Catalin Chereches
Oficialii administratiei din Baia Mare vor mai multe explicatii din partea actionarilor societatii. Un punct sensibil al discutiilor il va reprezenta Planul Urbanistic General, zona Romaltyn fiind prevazuta ca spatiu rezidential, nu industrial.
“Primul pas pe care trebuie sa il fac, avand in vedere trauma pe care o are municipiul Baia Mare fata de poluare, este sa aiba o prima discutie cu reprezentantii legali ai comunitatii, consilierii locali. Sa vedem ce doresc, cum doresc sa faca, ce garantii ofera, ce plus si ce minus avem pentru comunitate si sa lamurim intr-un mod asezat acest lucru”, a explicat primarul Catalin Chereches.
Fribourg Investments, fondul de investitii controlat de omul de afaceri Ion Sturza – fost premier al Republicii Moldova, a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, care detine fabrica de exploatare miniera din Baia Mare. Reprezentantii companiei au aratat ca activitatea efectiva a uzinei baimarene se va derula pe o perioada de aproximativ 5 ani si va presupune procesarea a 8,5 milioane de tone de deseuri miniere prin reluarea activitatii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase si reabilitarea ecologica a suprafetei de aproximativ 165 ha din regiunea Baia Mare.
CITESTE SI:
VANZARE ROMALTYN – Fostul premier al Republicii Moldova a cumparat 49% din actiunile companiei care detine Romaltyn Baia Mare (VIDEO)
Sursa: Anca Popescu Glodan