Temele anuntate de Administratia Prezidentiala sunt: identificarea unor solutii pentru stabilizarea situatiei politice, accelerarea reformei institutionale in cadrul constitutional existent si analiza evolutiilor cu privire la introducerea votului uninominal, dupa cum informeaza Rompres.
Consultarile sefului statului cu partidele politice parlamentare incep la ora 11.00. Primii care se intalnesc cu presedintele sunt reprezentantii PSD. Lor le vor urma, pe rand, reprezentantii PNL, UDMR, PD, PRM (care sunt totusi asteptati la Palatul Cotroceni si inclusi, ca de fiecare data in program, chiar daca au anuntat deja ca nu vor participa nici de aceasta data la consultarile initiate de presedinte), PC si cei ai grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara.
La ultimele consultari avute de seful statului cu liderii partidelor parlamentare, presedintii PNL, PSD si PC, Calin Popescu-Tariceanu, Mircea Geoana si, respectiv, Dan Voiculescu, nu au participat la discutiile cu seful statului. Acest fapt chiar a atras atentia sefului statului, care, la inceputul discutiilor cu presedintele UDMR, Marko Bela, i-a multumit acestuia pentru ca a acceptat invitatia la consultari.
Liberalii se vor duce la Cotroceni pentru a-i spune presedintelui Traian Basescu ca este principalul vinovat pentru conflictele din viata politica, pentru majoritatea parlamentara fragila, si este principalul responsabil pentru deteriorarea relatiilor din interiorul Aliantei PNL-PD.
"Mergem la aceste consultari doar din respect pentru institutia prezidentiala ca atare. Aceste consultari initiate de presedintele Basescu nu pot degaja o solutie. Presedintele si-a pierdut pe fond calitatea de moderator.(…) Pana la o motiune de cenzura, nu suntem in instabilitate politica. Din punctul de vedere al presedintelui, aceasta serie de consultari nu este decat un joc de imagine din care sa reiasa calitatea sa de moderator sau iesirea lui dintr-o izolare politica evidenta", a precizat vicepresedintele liberalilor Crin Antonescu.
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca, la intalnirea de la Cotroceni, delegatii democrati vor sustine necesitatea alegerilor anticipate, care, in opinia sa, "reprezinta practic singura solutie pentru a iesi din actuala situatie politica si de a conferi stabilitate guvernamentala (…), fiind singura solutie viabila si explicita care ar limpezi apele pe scena politica".
Social-democratii vor participa, intr-o formula restransa, la consultarile de la Palatul Cotroceni.
”Mircea Geoana merge pentru ca se ingroasa gluma, iar demisia sefului SIE demonstreaza ca Romania se indreapta catre un stat politienesc", a precizat vicepresedintele PSD Liviu Dragnea.
In ce priveste pozitia PSD de la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea sustine ca aceasta nu va fi niciuna. "PSD asteapta, deocamdata, sa vada daca presedintele Traian Basescu va propune o solutie la criza pe care tocmai a provocat-o", a aratat vicepresedintele PSD.
Social-democratul a mai sustinut ca PSD nu vrea sa intre la guvernare. "Noi suntem, deocamdata, in opozitie, este vorba de o alianta, sa vedem daca aceasta mai exista, daca mai doresc sa mai functioneze impreuna. Probabil ca presedintele va veni cu o propunere surpriza, pentru a atrage din nou atentia opiniei publice", a afirmat el.
Si Partidul Conservator va participa la consultarile de la Cotroceni. "PC considera ca tema propusa este deosebit de importanta si avem convingerea ca dialogul cu presedintele poate fi benefic, atat timp cat nu reprezinta un exercitiu de imagine", a spus purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.
Conservatorii se vor prezenta la consultari cu un mandat propriu care va viza, in principal, calmarea scenei politice si introducerea votului uninominal. Componenta finala a delegatiei va fi stabilita pana marti dimineata. Potrivit unor surse, delegatia ar putea fi condusa de liderul PC, Dan Voiculescu.
In contextul tensiunilor politice din ultima perioada, presa centrala a relatat, la sfarsitul acestei saptamani, faptul ca presedintele Traian Basescu ar putea propune partidelor parlamentare, in cadrul consultarilor, un Guvern de uniune nationala. Un astfel de executiv ar putea avea un premier tehnocrat, cel mai probabil Mugur Isarescu, care a mai detinut aceasta functie.
Potrivit unor alte surse, presedintele ar putea propune formarea unui Guvern care sa cuprinda Partidul Democrat, Partidul Social Democrat si Partidul Conservator. Insa, liderii partidelor parlamentare au anuntat deja ca nu agreeaza nici unul dintre cele doua scenarii.
PRM a refuzat, pentru a doua oara, sa participe la consultarile convocate de seful statului, intrucat, sustin peremistii, nu-l mai recunosc pe Traian Basescu drept presedinte al tarii. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a afirmat chiar ca "Traian Basescu trebuie izolat pe scena politica romaneasca".
Aceasta runda de consultari vine la doar doua saptamani de la precedenta serie in care seful statului a dorit sa afle parerea liderilor partidelor cu privire la referendumul pentru introducerea votului uninominal la Camera Deputatilor si Senat.
Sursa: Ioana Osan