Presedintele Traian Basescu a invitat azi, 5 decembrie, la Palatul Cotroceni, formatiunile politice care au depasit pragul electoral pentru a afla opiniile acestora despre majoritatea parlamentara care urmeaza sa se formeze dupa scrutinul uninominal de la 30 noiembrie pentru sustinerea viitorului Guvern.
Liderii PD-L, PSD+PC, PNL au declarat, in cadrul discutiilor avute cu seful statului, ca doresc sa formeze Executivul si sa dea primul-ministru, iar UDMR a anuntat ca a decis sa mearga spre democrat-liberali.
Partidele care vor forma viitorul Parlament au fost invitate de Traian Basescu la consultari in ordinea crescatoare a mandatelor obtinute dupa votul popular, atribuire si distribuire, in contextul in care presedintele anuntase deja ca in desemnarea primului-ministru va tine seama de articolul 103 din Constitutie care face referire la ponderea acestor mandate in Legislativ.
Seful statului si-a manifestat dorinta ca viitorul Executiv sa fie format pana pe data de 24 decembrie. Acesta nu a exclus un termen maximal pana pe 29 decembrie, insa, dupa cum a subliniat presedintele, „urgenta bugetului obliga la varianta 24 decembrie, daca nu chiar 21 sau 22”.
Variantele PDL
Optiunea democrat-liberalilor este de a forma un Guvern in jurul PD-L, prima optiune fiind PNL, fara a exclude insa Alianta PSD+PC si UDMR, a declarat presedintele PD-L, Emil Boc, dupa consultarile avute cu seful statului. Emil Boc a subliniat ca optiunea PD-L se bazeaza pe faptul ca a democrat-liberalii au obtinut cele mai multe mandate parlamentare.
In ceea ce priveste persoana care urmeaza sa indeplineasca functia de prim-ministru, Boc a reiterat ca propunerea PD-L este in continuare Theodor Stolojan, dar a subliniat ca dreptul presedintelui Traian Basescu de a desemna premierul este „suveran”.
Variantele PSD
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, dupa consultarile cu presedintele Traian Basescu, ca solicitarea PSD pentru a avea primul-ministru in urmatorul Executiv este ”indreptatita si imperativa” si ca ”aceasta nu a fost infirmata” de seful statului.
”Presedintele a spus neechivoc ca, in viitorul Guvern, va trebui sa existe o proportie a fortelor corespunzatoare votului si mandatului primit de partide. Din punctul nostru de vedere, cererea de a avea prim-ministru este indreptatita si nu a fost infirmata de presedinte in conversatia avuta. Este o conditie imperativa. Negocierile incep cu partidele abia acum. In acest moment, s-a dat startul la negocieri. Toate variantele sunt deschise, vom avea consultari si negocieri cu toate formatiunile si apoi vom adopta o decizie, conform procedurilor democratice din partid”, a declarat liderul social-democrat.
”Acesta este un mandat pe care il vom avea in negocierile cu toate partidele parlamentare, incepand din aceasta zi. Suntem dispusi sa participam la constructia unei majoritati solide si a unui guvern competent, cu respectarea conditiilor democratice evidente, a respectarii rezultatului votului, a respectarii ponderii noastre in Parlament si a mandatului popular primit”, a subliniat liderul social-democrat.
Variantele PNL
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat, in cadrul discutiilor cu seful statului, ca formatiunea politica pe care o conduce nu renunta la principiile economiei de piata si ca programul anticriza realizat de PNL nu poate fi pus in aplicare decat de un guvern condus de un premier liberal.
„I-am cerut (lui Traian Basescu – n.r.) sa tina cont ca nu abdicam de la principiile economiei de piata (…). Avem si conditii nenegociabile, cum ar fi cota unica si un sistem fiscal bazat pe o impozitare cat mai redusa, stimulativa, care sa genereze investitii si locuri de munca. Toate aceste lucruri nu pot fi realizate decat daca exista niste garantii politice clare, care inseamna ca Executivul va fi condus de un premier din partea PNL”, a declarat Tariceanu, la finalul discutiilor.
Pe de alta parte, premierul in functie a precizat ca PNL este disponibil la discutii cu toate partidele, de la stanga la dreapta esichierului politic. „Nu avem nicio preferinta, prin urmare putem sa discutam cu UDMR, cu PSD, cu PD-L, insa fara sa facem concesii de la ceea ce reprezinta interesele electoratului liberal”, a aratat Calin Popescu-Tariceanu.
Variantele UDMR
Uniunea Democrata Maghiara din Romania ar prefera formarea unei coalitii cu PD-L si PNL, dar poate concepe si participarea la o alta formula pentru constituirea viitorului Executiv, a declarat presedintele UDMR, Marko Bela.
„In ceea ce ne priveste, am spus clar ca am opta pentru un guvern PD-L, PNL, UDMR, dar, in acelasi timp, bineinteles ca putem concepe si alte formule. Domnul presedinte a fost de acord cu noi, ca UDMR ar trebui sa faca parte din viitorul Guvern”, a spus Marko Bela, la finalul consultarilor cu seful statului.
El a adaugat ca UDMR incearca sa se coreleze cat mai strans cu PNL, dar ca nu stie deocamdata ce au decis liberalii, si ca, in prezent, preferinta Uniunii merge spre formarea unei coalitii cu Partidul Democrat-Liberal. Marko Bela a mentionat ca UDMR doreste sa discute cu reprezentantii PD-L, in zilele urmatoare, pentru a vedea care sunt opiniile lor.
Marko Bela si-a exprimat convingerea ca politicienii UDMR au experienta intr-o serie de domenii importante si ca o colaborare ar fi benefica atat pentru comunitatea maghiara, cat si pentru majoritatea romaneasca.
Variantele minoritatilor
Deputatii minoritatilor vor sustine viitorul Guvern strict la nivel parlamentar, a anuntat liderul viitorului grup parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian.
Grupul minoritatilor nationale are unele conditii in ceea ce priveste sustinerea viitorului Executiv, iar acestea vor fi prezentate in discutiile cu partidele politice.
In opinia lui Pambuccian, in perioada urmatoare va fi foarte greu de vorbit despre un guvern minoritar. „Este nevoie de un Guvern cu o puternica sustinere in Parlament, pentru a putea trece cu bine urmatorii doi, trei ani, cat credem ca va dura criza”, a precizat deputatul. El a mai spus ca grupul minoritatilor nationale asteapta invitatii oficiale pentru negocieri de la partidele care doresc sa formeze viitorul guvern.
PDL va avea, in viitorul Legislativ, 166 de mandate (115 de deputati si 51 de senatori), Alianta PSD+PC – 163 de mandate (114 deputati si 49 de senatori), PNL – 93 de mandate (65 de deputati si 28 de senatori), UDMR – 31 de mandate (22 de deputati si 9 senatori), iar minoritatile nationale altele decat cea maghiara 18 reprezentanti.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult