Vezi VIDEO
Cea de-a doua zi de dezbateri publice privind Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU) a Municipiului Baia Mare 2015-2030 a adunat numerosi reprezentanti ai societatii civile. Dupa ce au ascultat prezentarea facuta de reprezentantii Administratiei Publice Locale, acestia au avut ocazia sa adreseze intrebari punctuale legate de SIDU. Cele mai frecvente intrebari adresate din sala s-au referit la foste zone industriale ale orasului, respectiv Cuprom sau Romplumb. Prima intrebare pusa a fost tocmai despre turnul fostului combinat, turn care este a doua constructie industrial, ca inaltime, din Europa.
„In ce masura ar fi tentant, si de ce spun acest lucru: stranduri obligatoriu trebuie sa aiba fiecare oras. Este si in Satu Mare si in Cluj si in Carei si in Mateszalka. Stadioane exista peste tot, parcuri exista peste tot. In ce masura, folosindu-ne de acea investitie care a costat 11 milioane de euro, ar fi interesant pentru realizarea unui parc de distractii care sa fie punct de atractii cum exista parcul Disneyland din Franta, cum exista parcul de distractii din Austria, din Viena cu cladiri existente care ar putea sa fie transformate unele dintre ele chiar si in locuri de cazare si sa atraga turisti in acea zona si in partea de Vest a acelui combinat”, a precizat Cristian Balaj, unul dintre baimarenii prezenti la dezbaterea publica.
Raspunsul reprezentantilor Administratiei Publice Locale nu s-a lasat asteptat si a venit si sub forma unei invitatii adresate celui care a pus intrebarea. Primarul Catalin Chereches l-a invitat pe baimarean la o plimbare la Cuprom.
„Desi nu stiu cand ati fost ultima oara acolo dar lucrurile sunt usor mai dificile in a utiliza cladirile existente sau care nu mai exista. Sau exista numai niste ruine a caror structura oricum este viciata. Am raportat la simboluri pentru ca turnul de la combinat este un simbol. Este un simbol, pentru unii al raului pentru a existat poluare foarte multa vreme, un simbol al bunastarii pentru ca acolo si-au luat painea foarte multe familii din orasul si din judetul nostru dar trebuie sa-l transformam intr-un simbol al frumosului, daca suntem inteligenti, si dumneavoastra stiu ca ne onorati prin prezenta si activitatea dumneavoastra la diverse meciuri internationale si am spus-o de foarte multe ori aici la Baia Mare ca vreau sa facem un concurs international pentru a aduce artisti ca sa modeleze, sa amenajeze, sa ofere un anumit farmec acelui turn”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Lansarea concursului se va face in aproximativ o luna, iar proiectul va fi gandit in asa fel incat turnul sa poate fi vizitat pana in varf de amatorii de senzatii tari. De asemenea, cladirea va avea si o instalatie de lumini realizata in mod artistic. Intreaga zona insa va fi pusa in valoare.
„In rest, pentru a folosi acel perimetru de aproximativ 50 de hectare, pentru dezvoltarea orasului cu adevarat, imi doresc ca o mare parte sa fie utilizat pentru acel Parc de Industrii Creative unde sa putem sa putem imbina si industria si cultura si bineinteles ca este suficient spatiu si pentru astfel de dotari care sa completeze activitatea de vizitare sau urcare in acel turn. Acuma vedem ca in lume se intampla tot felul de lucruri si unii au diverse placeri ciudate. Unii se arunca cu franghia de la 300 de metri sa vada cum se simt. Altii fac alte lucruri extreme ca sa iasa din cotidian. Probabil ca astfel de lucruri ar putea genera atractie. Sunt doua simboluri, pentru unii controversate, pentru altii nu, dar sunt doua simboluri pe care, cu siguranta vreau sa le pastrez: prima, statuia minerului din Piata Revolutiei si al doilea simbol, turnul de la combinat”, a explicat edilul, care a subliniat faptul ca cele doua simboluri ale orasului vor ramane acolo unde sunt.
Din audienta a venit si o propunere legata de cladirile abandonate ale celor doua pltaforme industriale ale orasului, Cuprom, respectiv Romplumb.
„Atat ruinele de la Romplumb cat si cele de la Cuprom, sa consultati regizori de Science Fiction ca s-ar putea sa fie interesati de el in realizarea unor filme, a catorva scenarii si ar putea sa aduca bani. Unii radem dar sa stiti ca sunt foarte costisitoare realizarea unor scene din filme Science Fiction”, a precizat Ioan Muresan, un alt baimarean prezent la dezbatere.
Edilul baimarean a subliniat ca in acest moment exista studii de fezabilitate facute pentru jumatate dintre proiectele prezentate in SIDU iar implementarea lor se va face atat cu aport public-privat cat si din fonduri structurale dar si de la bugetul local.
Miercuri, 16 septembrie, cea de-a treia si ultima zi de dezbateri publice din Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU) a Municipiului Baia Mare 2015-2030, au fost invitati reprezentantii institutionali.
Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU) elaborata de specialisti, cuprinde cele mai importante proiecte pe care Administratia Publica Locala a Municipiului Baia Mare doreste sa le implementeze in perioada 2015-2030.
Despre Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana si prima dezbatere publica, aici:
Sursa: Ana Pop