O ampla campanie de informare privind melanomul, in care vor fi angrenati peste 300 de medici dermatologi din intreaga tara, se va derula incepand din 4 mai si pana pe 30 mai, fiind organizata de Societatea Romana de Dermatologie (SRD) sub egida celei mai mari asociatii europene de dermatologie – Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV). Cea de-a VII-a editie a EuroMelanoma Day are ca obiectiv principal depistarea melanomului si prevenirea cancerelor cutanate. Prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele SRD, a declarat ca in ultimii 30 de ani numarul cancerelor de piele a crescut de 4 ori, ceea ce este ingrijorator.
Factorii care ar putea contribui la aparitia acestei afectiuni sunt stresul, alimentatia, radiatiile solare, imunitatea scazuta, bolile metabolice. ”Aceasta actiune are practic un dublu scop. Pe de o parte are in vedere sensibilizarea opiniei publice fata de pericolul expunerii la radiatiile solare, iar pe de alta parte, si cred ca este scopul cel mai important, incurajarea prezentarii la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat prof. dr. Calin Giurcaneanu.
La randul sau, secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, a precizat ca ”prin aceasta campanie nationala de prevenire si depistare a leziunilor maligne si premaligne cutanate, pacientii vor primi si sfaturi despre cum se pot feri de actiunea nociva a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotectie”.
El a adaugat ca statistic, la nivel mondial, anual apar aproximativ 150.000 de melanoame si peste 40.000 de oameni mor din cauza acestei afectiuni, iar la nivel european, in prezent, sunt inregistrati peste 50.000 de pacienti cu melanom.
Specialistii au atras atentia ca trebuie sa se foloseasca creme de protectie si sa se evite expunerea la soare. La mare trebuie sa se utilizeze creme de protectie, si expunerea sa se faca dimineata pana in ora 10,00 si dupa amiaza dupa ora 17,00. La fiecare doua ore trebuie sa se aplice creme de protectie si dupa iesirea din apa.
In ceea ce priveste persoanele care lucreaza in constructii sau agricultura si sunt expusi la radiatiile solare trebuie sa se protejeze, a spus Giurcaneanu, adaugand ca se va face o propunere pentru includerea pe listele de compensare a cremele de protectie macar pentru cei care lucreaza in aceste sectoare.
Medicii au evidentiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de cate ori o alunita se modifica.
Ziua de 30 mai va fi dedicata exclusiv consulturilor gratuite pe baza de programare, actiunile anterioare EuroMelanomaDay in Romania demonstrand un real interes din partea publicului larg fata de preventia si tratarea afectiunilor dermatologice.
La linia telefonica gratuita: 0 800 811 101 cei care doresc un consult trebuie sa se programeze. Pentru o buna desfasurare a acestei campanii, in perioada 7-10 mai va exista o pre-programare centralizata a pacientilor care vor solicita screening-ul pentru melanom.
Sursa: Agerpres