Vezi VIDEO
Cine nu merge periodic la medic pentru control risca sa fie sanctionat. Cel putin asa prevede noul pachet de servicii medicale care va intra in vigoare in aceasta primavara. Statul vrea sa ii incurajeze astfel pe romani sa mearga la medic, din timp, inainte ca afectiunile de care sufera sa se agraveze.
Consultatiile preventive ar urma sa apara de la 1 martie. De la aceeasi data ar urma sa fie impuse si sanctiunile pentru cei care nu au grija de sanatatea lor. Oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures considera masura ca fiind una binevenita, in conditiile in care si in alte state europene exista o astfel de prevedere. In plus, sanctiunile i-ar putea determina pe tot mai multi romani sa mearga la medic inainte de a avea probleme grave de sanatate, ceea ce ar duce la depistarea timpurie a unor boli, dar si la costuri mai mici pentru tratamente.
“Sanctiunile ar putea sa fie, ma raportez la sanctiunile din exterior, pot fi in sensul ca nu-ti decontez contravaloarea serviciului prin sistemul de asigurari de sanatate, deoarece ai o boala cronica pe care puteai sa o depistezi daca te prezentai la acel control preventiv sau s-ar putea sa fie si sub forma amenzilor. Le vom vedea concretizate in actul normativ pe care il vom primi la institutie”, a declarat purtatorul de cuvant al CAS Maramures, Claudia Ganea.
Ideea lansata de oficialii din Ministerul Sanatatii nu este sustinuta de toate cadrele medicale. Unii sunt de parere ca ar trebui sa existe bonusuri pentru a-i stimula pe pacienti sa mearga sa-si faca analizele medicale. “Ar trebui gasita o modalitate de a bonifica prezenta acestora si in acest sens si eu si alti colegi de-ai mei am zis ca nu ar trebui sanctionati, ci promovati cei care merg in fiecare an, pentru ca in asa fel poate si ceilalti se vor mobiliza. O colega chiar propunea pentru cei care merg sa-si faca consultatia anuala obligatorie, sa aiba o reducere de un procent la contributia de asigurari sociale de sanatate. Un procent pentru un om nu e semnificativ, dar per ansamblu pe plan national vor fi ceva bani mai putini pe care omul ii da la stat”, a afirmat medicul de familie, Gheorghe Lascu.
Nici pacientii nu au o parere foarte buna despre noua prevedere, in contextul in care multi motiveaza ca nu-si fac analizele, deoarece nu au bani de consultatii. “Depinde si de posibilitatea omului, daca are bani sa-si faca analizele. Daca nu are venit cum sa mearga? Ca toate se platesc in ziua de azi”, a motivat una dintre paciente.
Altii considera ca ar trebui ca intr-o prima faza sa se recurga la un avertisment si abia apoi sa se treaca la amenzi. “Nu e normal sa sanctioneze, ci eventual un avertisment. Stiti cum e? Cand te doare ceva, te duci, pana atunci consideri ca esti sanatos si asta e”, a remarcat un alt pacient.
Consultatiile preventive vor urmari, printre altele, depistarea bolilor de inima, a diabetului de tip 2, a depresiei, a anumitor boli pulmonare si a tulburarilor de dezvoltare la copii. Un consult preventiv inseamna o examinare in cabinetul medicului de familie, un set de analize pe care doctorul le considera necesare, dar si sfaturi privind schimbarea stilului de viata.
Sursa: Camelia Tocaci