Vezi VIDEO
De analize gratuite beneficiaza maramuresenii care sufera de anumite probleme ale respiratiei sau cei care vor sa previna aparitia unor boli la nivelul plamanilor. Campania de testare, care este initiata de oficialii spitalului TBC impreuna cu Societatea Romana de Pneumologie, se desfasoara pe toata perioada acestui an, scopul fiind acela de a monitoriza numarul bolnavilor de bronhopneumopatie obstructiva cronica. Pentru efectuarea analizelor gratuite, pacientii nu au nevoie decat de o adeverinta de la medicul de familie.
Fumatorii trecuti de 40 de ani, cei care au probleme respiratorii, care se confrunta cu tuse sacaitoare, dar si cei care obosesc mai repede decat de obicei sunt sfatuiti sa mearga la consult. Pneumologii le recomanda maramuresenilor ca macar o data pe an sa-si testeze functia plamanilor, iar pacientii care au descoperit in urma testarii ca au probleme, sa faca aceste analize o data pe luna, pentru a li se urmari evolutia sub tratament. Eficienta spirometriilor este una crescuta, prin efectuarea acestei testari persoana care este supusa investigatiei poate afla daca sufera sau nu de o boala la nivelul plamanilor.
“Este o investigatie care permite diagnosticul la o serie de afectiuni cronice ale bronhiilor si plamanului, respectiv astmul bronsic, bronhopneumopatia obstructiva cronica, pneumopatii interstitiale, asa incat se adreseaza atat copiiilor, cat si adultilor”, a precizat Lucia Osan, director medical Spitalul TBC Baia Mare.
Testarea presupune ca persoana examinata sa inspire puternic si sa expire intr-un tub conectat la un aparat special care indica intensitatea si valoarea respiratiei.
“Exista niste valori standard, prezise, care sunt valorile normale, stabilite in functie de varsta, sex, rasa, inaltime, si care mai apoi se compara- valorile si debitele prezise- si in functie de asta se stabileste daca exista o disfunctie usoara, medie sau severa. Sigur, dupa aceasta etapa conteaza si este necesar consultul”, a explicat Lucia Osan, director medical Spitalul TBC Baia Mare.
Medicii avertizeaza ca numarul persoanelor depistate cu probleme de astm sau bronhopneumopatie a crescut mult in ultimii ani, cauza principala fiind atat fumatul, cat si expunerea la noxe.
„Astmul bronsic este o boala atopica. Bolile de acest gen sunt o consecinta directa a fumatului, a expunerii la noxe profesionale, de asemenea noxe de mediu, dar fumatul este factorul principal de risc. A crescut numarul celor care se confrunta cu astfel de probleme. Incidenta este foarte mare”, a declarat Lucia Osan, director medical Spitalul TBC Baia Mare.
Dupa efectuarea spirometriilor, pacientii depistati cu probleme trebuie sa fie supusi si unui consult de specialitate, medicii urmand sa prescrie un tratament in functie de problemele descoperite. Daca in alti ani campania gratuita de spirometrie avea o durata limitata, in acest an dureaza pana la finalul anului.
Sursa: Anca Popescu Glodan