O fetita de doi ani, care este primul caz de contaminare cu Ebola din Mali, a murit, au anuntat vineri oficiali din aceasta tara, la putin timp dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca este posibil ca multe persoane sa fi fost expuse maladiei, intrucat fetita a calatorit sute de kilometri de-a lungul tarii dupa infectare, relateaza Reuters.
Fetita de doi ani a calatorit impreuna cu bunica ei sute de kilometri cu autobuzul din Guineea, prin capitala Mali si pana in orasul Kayes din vestul tarii, unde a fost diagnosticata joi. Lucratorii din domeniul sanitar incearca in prezent sa depisteze sute de persoane cu care este posibil ca fetita sa fi intrat in contact pentru a preveni o raspandire a epidemiei in Mali.
Un oficial din domeniul sanitar a declarat, sub protectia anonimatului, ca fetita a murit intr-un centru de tratament din Kayes in jurul orei 16.00 GMT. Doi oficiali guvernamentali au confirmat informatia tot sub protectia anonimatului, iar posturile locale de radio au inceput sa anunte decesul.
Mali este cea de a sasea tara vest-africana care inregistreaza cazuri de Ebola. Senegalul si Nigeria au reusit sa izoleze cazurile si au declarat ca epidemia nu mai exista pe teritoriul lor, intrucat nu s-a inregistrat niciun caz nou in dublul perioadei de incubatie.
Surse diplomatice si-au exprimat ingrijorarea in privinta capacitatii Mali, una dintre cele mai sarace tari din lume, sa actioneze in cazul izbucnirii unei epidemii de Ebola. Gazda unei importante misiuni ONU de mentinere a pacii, tara majoritar musulmana este inca angrenata intr-un conflict cu militantii islamisti din nord.
OMS sustine ca investigatia in cazul fetitei de doi ani a ajuns la concluzia ca aceasta, desi incepuse deja sa prezinte simptome, fiind prin urmare contagioasa, a calatorit impreuna cu bunica ei intr-un mijloc de transport public.
„OMS trateaza situatia din Mali ca pe o urgenta”, a precizat organizatia intr-un comunicat.
„Simptomatologia copilului in timpul calatoriei cu autobuzul este in mod special preocupanta, intrucat au existat numeroase ocazii de expunere, inclusiv de risc ridicat, pentru multi oameni”, se mai mentioneaza in textul citat.
Conform OMS au fost identificate si izolate 43 de persoane care au intrat in contact cu copilul, dar un oficial malian din domeniul sanitar a declarat pentru Reuters ca cel putin 300 de persoane au fost in contact cu fetita.
Sursa: Agerpres