Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va discuta pe 20 decembrie sesizarea Partidului Social Democrat (PSD) prin care se contesta alegerea lui Vasile Blaga in functia de presedinte al Senatului. Tot pe 20 decembrie, CCR va discuta si sesizarea depusa de Mircea Geoana impotriva hotararii Senatului prin care acesta a fost schimbat din fruntea acestui for. Sesizarea PSD a fost depusa pe 7 decembrie, cand senatorul Dan Sova a sustinut ca actiunea este o chestiune tehnica.
”Este o chestiune tehnica si s-a reluat practic demonstratia din 2005, anume ca presedintele (n.r. – Senatului) trebuia sa fie de la PSD, pentru ca este rezultatul algoritmului din alegeri. PSD a luat cele mai multe voturi in alegeri, era normal sa i se atribuie una din cele doua Camere. Vom vedea ce va decide Curtea”, declara atunci Dan Sova.
Mircea Geoana a fost exclus din PSD pe 22 noiembrie iar o zi mai tarziu a fost revocat din functia de presedinte al Senatului. Pe 28 noiembrie a fost ales presedinte al Senatului democrat-liberalul Vasile Blaga.
O decizie a Curtii Constitutionale din anul 2005 (Decizia nr. 601/2005) statueaza ca, daca grupul parlamentar din care face parte presedintele Senatului decide sa-i retraga sprijinul, atunci aceasta functie va reveni tot grupului parlamentar din care a facut parte presedintele revocat.
„Instituirea posibilitatii alegerii unui nou presedinte dintr-un alt grup parlamentar ar avea drept consecinta ca sanctiunea aplicata presedintelui Senatului, revocat din functie, sa se extinda asupra grupului parlamentar care a propus alegerea lui. Or, Constitutia Romaniei nu permite aplicarea unei asemenea sanctiuni cu caracter colectiv„, precizeaza Curtea in Decizia nr. 601/2005.
Inainte de alegerea lui Vasile Blaga la presedintia Senatului, premierul Emil Boc a sustinut ca nu exista niciun fel de impediment de natura constitutionala pentru ca aceasta functie sa fie detinuta de actuala coalitie de guvernamant.
„Din punct de vedere juridic, nu exista niciun fel de impediment de natura constitutionala pentru ca actuala coalitie sa aiba presedintia Senatului. In fapt, abia acum intram in normalitate, pentru ca functia domnului Mircea Geoana a fost obtinuta in urma protocolului coalitiei PDL-PSD, in momentul in care acel protocol a fost desfiintat prin plecarea PSD-ului de la guvernare, functia PSD-ului de presedinte al Senatului a fost detinuta, practic, intr-o maniera ilegala din punct de vedere politic”, a declarat primul-ministru.
Sursa: Agerpres