Asociația Forța Fermierilor pichetează luni, începând cu orele 14.00, sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a-și manifesta protestul public față de neincluderea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară, aferente anului 2020, în proiectul legii bugetului.
Asociația spune, într-un comunicat, că ministrul Adrian Oros ar trebui să demareze de urgență consultări cu președintele PNL, Ludovic Orban, cu președinții celorlalte partide din coaliția de guvernare, cu președinții partidelor de Opoziție, pentru votarea, în unanimitate, a unui amendament la Legea Bugetului de Stat, care să includă aceste despăgubiri, atunci când proiectul va ajunge în Parlament. Cea mai simplă soluție ar fi menționarea ca aceste despăgubiri să fie plătite din Fondul de Rezervă al Guvernului.
„Nu există nicio o alternativă la votarea unui amendament pentru plata despăgubirilor de secetă. Orice discuție privind alte variante, nu reprezintă decât o tentativă de a-i amăgi pe fermieri. Oricine susține așa-numitele „măsuri alternative” nu face decât să prelungească suferința fermierilor români și îl face scăpat pe ministrul Oros de răspunderea publică în a-și respecta cuvântul dat în fața fermierilor. Pentru Asociația Forța Fermierilor, acest lucru este inacceptabil, noi nu ne târguim cu soarta agriculturii naționale. Despăgubirile trebuie acordate sau cineva va plăti un preț politic foarte mare, mai devreme sau mai târziu. Și noi nu ne dorim asta. Noi dorim să colaborăm cu toate partidele, și de la Putere și din Opoziție, și să cooperăm cu orice ministru al Agriculturii, ce este desemnat de decidentul politic. Reamintesc că noi nu avem revendicări politice, nu vrem demisia cuiva, nu dorim decât ca ministrul Agriculturii să își respecte cuvântul dat în fața fermierilor”, a declarat Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.
Asociația spune că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în nenumărate rânduri, în ultimele șase luni, în fața fermierilor, plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020. Valoarea acestor despăgubiri se ridică la 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane euro) și banii ar urma să intre direct în economia reală, și prin efectul de angrenare, ar fi recuperați la buget prin plata de taxe și impozite, chiar până la finalul acestui an. Dacă acești bani nu vor fi plătiți către fermieri, pentru își putea plăti datoriile către furnizori și pentru a-și înființa culturile din acest an, deci pentru a reporni agricultura în 2021, apreciem că peste 30.000 de ferme din România, și mai mari și mai mici, vor intra în faliment. În concluzie: Despăgubirile de secetă nu sunt „pomeni”, nu sunt ajutoare sociale!
Protestul este autorizat de către Primăria Capitalei pentru maxim 40 de persoane.