Vezi VIDEO
China este recunoscuta in toata lumea pentru marfa contrafacuta, dar, cum nimic nu poate sa dureze o vesnicie, s-a ajuns pana acolo in economia mondiala incat pana si produsele chinezesti au ajuns sa fie falsificate. Obiectul contrafacerii a fost varianta chineza a tigarilor Camel, Jin Ling. Tigarile au ajuns sa fie fabricate clandestin in Rusia si Ucraina, pentru ca apoi sa fie traficate in Uniunea Europeana, unde sunt la mare cautare printre fumatorii care nu mai sunt dispusi sa plateasca 5-10 euro pentru o marca de renume daca isi pot satisface viciul si pe bani mai putini.
Potrivit unor date prezentate de publicatia Der Spiegel, tigarile de contrabanda Jin Ling, provenind din estul Europei, au ajuns pe locul opt in preferintele germanilor care fumeaza, in vreme ce in Berlin ocupa chiar locul doi. Potrivit Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie, contrabanda cu tigari Jin Ling valoreaza cel putin un miliard de dolari pe an.
Tigarile Jin Ling, care in locul camilei are pe pachet un tap si care se numesc Palatul de Aur, sunt produse ”la negru” in Ucraina si Rusia, iar productia este destinata cu prioritate pietei din Germania si Marea Britanie, tranzactiile fiind facute in statiile de metrou din Germania. Aproape firesc, si in Romania, mai precis in partea de nord-vest a tarii, au fost descoperite asemenea tigari.
In 2008, la granitele Romaniei au fost depistate peste 1 milion de pachete de tigari Jin Ling. Anul acesta, s-au descoperit doua transporturi la Nadlac, care urmau sa ajunga in Germania, pe filiera Ungaria – Austria, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al IJPF Satu Mare, Oana Totorean.
Afacerile cu tigari de contrabanda au ”inflorit” in Germania, unde peste 20 de miliarde de pachete de tigari netimbrate au fost cumparate in 2008, doua treimi din acestea provenind din contrabanda. Un centru de cercetare care strange date neconventionale pentru Asociatia Germana de Tigarete a indicat ca traficul de tigari a ajuns sa coste guvernul german in jur de patru miliarde de euro, suma care reprezinta impozitele pierdute. Calcul s-a facut intr-un mod mai multe decat ingenios, pentru ca reprezentantii centrului colecteaza lunar pachete goale de tigari aruncate la gunoi, in 24 de puncte de colectare din tara, iar apoi intocmesc o medie nationala.
Situatia, dar si cifrele indica problemele economice majore ale UE, pe care tot mai multi oameni de afaceri au inceput sa le semnaleze. Mai mult, tot mai multe voci au ajuns sa conteste beneficiile pietii largite a UE, indicand ca acutizarea crizei economice in Europa s-a datorat si globalizarii. Prin urmare, este de asteptat o ”reasezare” a politicilor economice europene, tinand cont ca marile companii vor ridica pretentii si vor pune conditii statelor lumii, ceea ce ar putea indica esecul globalizarii.
Sursa: Vasile Dale