Vezi VIDEO
Programele gratuite de contraceptie derulate de autoritatile sanitare in Maramures isi gasesc cu greu beneficiari in randul etnicilor romi, carora nu le prea surade ideea sa foloseasca prezervative si pastile anticonceptionale. Familiile de tigani prefera sa aiba casa plina de copii, chiar daca in cele mai multe cazuri le este greu sa ii creasca decat sa se protejeze cand fac sex. Mediatorii sanitari din comunitatile de romi sunt cei care incearca sa ii deprinda cu metodele contraceptive, insa chiar daca provin din randurile lor nu au prea multa putere de convingere.
La centrul de planificare familiala din Baia Mare pot fi gasite materiale informative si chiar se gasesc contraceptive temporare sau definitive, acestea fiind puse gratuit la dispozitia celor care nu au surse de venit, inclusiv a romilor. Cu toate acestea, actiunea nu a starnit prea mare interes, pentru ca reprezentantii etniei prefera sa aiba casa plina de copii chiar daca le este greu sa ii hraneasca.
„Am trei copii. Ne descurcam greu, ca am ajutor social… Nu m-am gandit eu la metode contraceptive, ca nu stiu io ce-s acelea. Nu am auzit io nici de cela sterilet, nici prezervative. Acuma, si daca mi-i greu as mai vrea sa am un baiat, da nu mai pot face copii ca am ceva operatii si no…”, a declarat Ghizela Varga, o femeie din Baia Mare care refuza sa apeleze la metode contraceptive.
O alta femeie a spus ca a luat pastile anticonceptionale, dar chiar si asa a ramas insarcinata pentru ca, spune ea, asa a fost sa fie. „Am cinci copii si cu asta din burta sase. Eu folosesc metode contraceptive da ce sa fac, daca s-o intamplat. Folosesc medicamente, da’ asa o fost sa fie, ce sa mai fac? Ma descurc greu da acuma ce pot face? Am auzit eu de sterilet, da mi-i frica. Nici cu medicamente, nici cu sterilet nu-i bine”, a declarat Iulia Zidaru.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures au spus ca toate persoanele cu o situatie financiara precara si in special femeile de etnie roma care vor sa evite o sarcina, beneficiaza gratuit de consiliere si materiale contraceptive. Tocmai in ideea de a le convinge mai usor s-au angajat mediatori sanitari din randul etniei. Efectul a fost de scurta durata, dupa cum a spus Georgeta Cantor, una dintre persoanele care trebuie sa le invete pe tiganci cum sa previna o sarcina nedorita.
„Cele mai multe femei foloseau metoda contraceptiva, atunci era injectia valabila pe trei luni si steriletul. Steriletul era gratuit pentru cele care nu au venit si beneficiau doar de ajutor social. In prima faza am avut femeile cu multi copii care au dorit metoda contraceptiva, dar acum…”.
Oficialii DSP au apreciat ca programele de educatie sanitara au fost benefice, pentru ca s-a inregistrat o schimbare a mentalitatii. Totusi, mai sunt multe de facut. „Se deruleaza programele Ministerului Sanatatii prin acordarea gratuita de masuri de contraceptie, in special pentru persoanele defavorizate. Au inceput sa apeleze la metodele de contraceptie un numar relativ mare de femei de etnie roma prin intermediul acestor mediatoare sanitare, care au reusit sa le explice care este de fapt importanta masurilor de planificare familiala”, a declarat Calin Man, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Maramures.
In Maramures, familie de tigani continua sa fie reticente fata de aceste metode contraceptive, iar in cursul anului trecut chiar a existat o reclamatie impotriva unui medic de familie despre care s-a spus ca ar fi fortat o femeie din etnie sa isi puna sterilet in ciuda vointei. Autoritatile judetene au precizat la momentul respectiv ca alegerea le apartine femeilor, dar au adaugat ca sunt prea multe cazuri de abandon de copii in randul acestei etnii si prea multe familii care traiesc doar din alocatii.
Sursa: Anca Popescu