Autoritatile locale din Ulmeni, impreuna cu o organizatie nonguvernamentala din Bucuresti, au gasit o solutie controversata pentru a limita numarul de copii care se nasc in familiile sarace din localitate. Femeile care nu doresc sa mai aiba copii isi pot monta gratuit sterilet, iar pana acum circa 300 de localnice de etnie roma au facut acest pas. Persoanele care au adoptat aceasta metoda contraceptiva spun ca au facut-o voluntar, insa au aparut si contestatari ai programului, care sustin ca totul a fost gandit pentru a limita numarul persoanelor de etnie roma.
Initiat in 2011, proiectul s-a dovedit unul de succes, din perspectiva numarului de femei care si-au montat sterilet. Circa 300 de femei folosesc acum aceasta metoda contraceptiva si alte cateva zeci si-au manifestat intentia de a face acest lucru in perioada urmatoare. Localnicele care si-au pus sterilet, majoritatea avand deja mai multi copii, spun ca au facut acest pas constient si voluntar.
„Eu am cinci copii si ii crestem cu greu. Ne-am dus si ne-am pus sterilet, ca sa nu mai facem copii. Nu ne-a fortat nimeni si am fost de acord”, a declarat o localnica de etnie roma din Ulmeni.
„Am vrut sa am sterilet ca sa nu mai fac copii. Am patru copii si e greu sa ii crestem. Nu avem unde sa lucram, suntem saraci. Si sotul a fost de acord”, a spus o alta femeie.
Potrivit primarului localitatii, programul a fost initiat pentru a veni in ajutorul familiilor nevoiase, care nu aveau nici informatii despre metode de contraceptie, dar nici bani pentru a le procura.
„O cauza principala a starii lor de saracie este faptul ca sunt familii numeroase, cu foarte multi copii, ei necunoscand metodele de contraceptie care pot sa stopeze anumite sarcini nedorite. A venit cu acest program un ONG din Bucuresti, finantarea este din Franta, iar noi am facut cunoscut programul in randul populatiei din Ulmeni, inclusiv la cei de etnie roma. Totul a fost cu liberul consimtamant al doamnelor, cat si al sotilor acestora. Toata lumea a fost incantata si noi doar i-am ajutat”, a declarat primarul Lucian Morar.
Edilul spune ca incurajeaza si alti primari sa intre in acest program si sa le ofere acces gratuit la metodele contraceptive moderne femeilor care provin din familii sarace. Primarul a mai spus ca asteapta de la cei care contesta aceasta metoda solutii pentru a ajuta familiile care traiesc sub pragul saraciei.
„Cei care contesta acest proiect sunt cei care vorbesc despre problemele romilor din niste birouri caldute, necunoscand cu adevarat problemele lor. Ei nu vin cu alte solutii mai bune pentru a ajuta aceasta etnie, sau populatia mai saraca, si sa le ofere un trai mai bun”, a mai spus Lucian Morar.
Potrivit recensamantului populatiei din 2011, in Ulmeni, din totalul de 7.078 de localnici, 1.592 de persoane s-au declarat de etnie roma, aici fiind una dintre cele mai importante comunitati din Maramures.
Steriletul este o metoda contraceptiva reversibila, dispozitivul montat avand rolul de a opri intalnirea dintre ovul si spermatozoid.
Sursa: Emm