Enel Trade, divizie a Grupului Enel, a semnat un acord pe o perioada de 25 de ani cu consortiul Shah Deniz, pentru achizitia de gaze din Azerbaidjan incepand cu anul 2019, potrivit unui comunicat al companiei.
Gazele naturale vor fi aduse in Italia prin conducta transadriatica TAP, selectata de consortiul Shah Deniz in detrimentul Nabucco, si vor acoperi cererea de pe piata italiana, precizeaza comunicatul.
Acordul a fost semnat de Gianfilippo Mancini, director al Diviziei de Productie si Gestiune a Energiei Electrice a Enel, si de Rovnag Abdullayev, presedintele SOCAR, compania petroliera si de gaze naturale detinuta de statul azer.
Acordul va intra in vigoare in urma deciziei finale de investitie asupra proiectului Shah Deniz II, care va avea loc pana la finalul anului 2013. Livrarea gazului natural va fi realizata incepand cu anul 2019. ‘Acest acord certifica relatia foarte buna pe care am construit-o in timp cu consortiul Shah Deniz si marcheaza un nou pas in strategia noastra de diversificare a surselor de gaze naturale. Acordul ne va permite sa ne extindem si sa ne optimizam portofoliul de furnizori, de care vor beneficia clientii Enel Energia’ de pe piata libera din Italia’, a declarat Gianfilippo Mancini, la semnarea contractului.
‘Mai mult, prin acest contract Grupul va contribui la consolidarea securitatii si a competitivitatii pe piata italiana de aprovizionare cu gaze naturale, in conformitate cu prioritatile politicii energetice italiene’, a adaugat el, citat in comunicat.
Etapa a doua a exploatarii zacamantului Shah Deniz va permite productia a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ce se vor adauga celor 9 miliarde deja produse in prima etapa de dezvoltare a campului.
Gazele vor fi aduse prin conducte cu o lungime totala de 3.500 de kilometri prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania si pe sub Marea Adriatica in Italia. Aceste conducte includ gazoductul Trans-Anatolian (TANAP) ce va transporta gaze in Turcia, precum si conducta TAP, care va transporta gaze din Turcia catre Italia, prin granita cu Grecia, pe sub Marea Adriatica.
SOCAR a anuntat, joi, ca mai multe companii europene vor cumpara gaze naturale din zacamantul Shah Deniz II si anume: Shell (Olanda), Bulgargas (Bulgaria), Gas Natural Fenosa (Spania), DEPA (Grecia), E.ON (Germania), GDF Suez (Franta), Hera Trading (Italia), AXPO (Elvetia), Enel (Italia).
‘Este un contract important care va asigura furnizarea de gaze naturale spre Europa dintr-o noua regiune, in conditii care reflecta piata energetica europeana’, a declarat seful E.ON Global Commodities, Christopher Delbruck, citat de Reuters.
Aceste contracte reprezinta un pas important in intentia companiilor energetice europene de a-si reduce dependenta de gazul ruses. In acest moment, Europa este dependenta de gazul rusesc in proportie de 28%.
Sursa: Agerpres