SC Agecom SA, firma condusa de Viorel Zoicas, va proiecta si executa lucrarile de restaurare a Bastionului Macelarilor, ultimul turn de aparare ramas din fosta cetate medievala a Baii Mari. Valoarea contractului atribuit societatii baimarene, din care mai fac parte familiile Tamasan (Conrom) si Craciun (Autoglobus), este de 811.484 euro plus TVA.
Bastionul Macelarilor din Baia Mare va fi restaurat de firma Agecom SA, condusa de magnatul Viorel Zoicas, cunoscut ca apropiat al fostului sef al SRI, Virgil Magureanu. Proiectul presupune atat restaurarea ultimului turn de aparare ramas din fosta cetate medievala a Baii Mari, cat si revitalizarea zonei prin realizarea unor constructii adiacente. Valoarea totala a contractului este de 811.484 euro plus TVA (echivalentul a 3,4 milioane lei).
Societatea Agecom SA – presedinte Viorel Zoicas – are ca actionari societatile Conrom SA (41,6491%) si Autoglobus SRL (19,3148%), restul de 39,0361% din actiuni fiind detinute de mai multe persoane fizice. La randul ei, firma Conrom SA este detinuta de familiile Zoicas (Viorel Zoicas – 40%, Rodica Zoicas – 7,4%) si Tamasan (Vasile Tamasan – 40%, Terezia Tamasan – 7,4% si Cornel Tamasan – 5,2%), iar societatea Autoglobus SRL apartine familiei Craciun (Ioan Craciun – 99,1667%, Elena Craciun – 0,8333%).
Bastionul Mare Rotund, cunoscut de baimareni sub denumirea Turnul Macelarilor, a fost adapostul medieval al archebuzierilor din Cetatea Baii Mari, fiind construit in secolul al XV-lea. Din acest turn a fost ucis haiducul Pintea Viteazu. Turnul din piatra are forma circulara, cu ziduri de un metru grosime, este prevazut cu opt metereze si are 13 metri inaltime. Desi au trecut peste 45 de ani de la ultima reparatie semnificativa, constructia medievala s-a pastrat intr-o stare relativ buna.
Conform proiectului dezvoltat de Consiliul Judetean (CJ) Maramures in parteneriat cu trei institutii administrative si culturale din fylker-ul (comitatul) Telemark (Norvegia), fostului turn de aparare i se va da o intrebuintare pacifista. Proiectul , conceput de arhitectul Niels Auner, prevede la parter o sala multimedia, un cinematograf de proportii reduse unde se vor proiecta filme despre istoria orasului, obiective turistice si mestesuguri traditionale, iar la etaj, o sala expozitionala.
De asemenea, in curtea bastionului va fi construita o fantana arteziana, care se va putea transforma in scena, si doua corpuri de cladire (administrativ si sanitar), unite de o pergola – o retea de grinzi de lemn sustinute de coloane, decorate cu plante agatatoare. In curte se vor crea mai multe ateliere demonstrative de arta traditionala, unde turistii vor putea vedea pe viu tehnici arhaice prin care se realizau tesaturi, obiecte ceramice si metalice.
Costul total al transformarii Bastionului Macelarilor va fi de 1.808.800 euro si va fi sustinut in proportie de 85% din fonduri europene, contributia autohtona (271.320 euro) fiind platita din bugetul judetului, de catre CJ Maramures.
Sursa: Catalin Vischi