Vezi VIDEO
Profesorii de limba si literatura romana spun ca numarul liceenilor care citesc este in scadere si ca nu mai exista dorinta de a citi, dar pe de alta parte, reprezentantii Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” sustin ca numarul tinerilor care imprumuta carti este in crestere.
Dascalii spun ca in cadrul orelor de limba romana, atunci cand li se da elevilor lectura obligatorie, exista foarte putini tineri care citesc ceea ce le este dat, fiind mult mai usor sa obtina informatia de pe diverse surse electronice, unde este deja selectionata.
„Daca ar fi sa fac o evaluare a interesului pentru lectura in ultimii ani, concluzia ar fi, si este general admisa, aceea ca interesul pentru lectura a scazut covarsitor in ultimii ani. Este mult mai usor chiar si pentru un elev de gimnaziu sa acceseze de pe un suport electronic o informatie. Acolo gaseste totul, gaseste si un rezumat, si un continut detaliat, poate sa citeasca o carte a cartii, pe cand a lua o carte in format clasic si a o rasfoi devine pentru foarte multi dintre adolescentii de astazi un efort inutil, sau un efort pentru care nu sunt motivati suficient”, a explicat Nadia Roman, profesor de limba si literatura romana.
Contrar celor spuse de profesori, reprezentantii bibliotecii spun ca numarul tinerilor care au venit in ultima perioada sa imprumute carti este in crestere, anul acesta avand peste 30.000 de cititori tineri. Angajatii bibliotecii spun ca de vina pentru dezinteresul tinerilor pentru lectura sunt si profesorii, nepunand accent pe lectura obligatorie.
„De la inceputul anului 2014 si pana astazi putem vorbi de aproximativ 32.100 de tineri care au trecut pragul bibliotecii noastre, imprumutand carti din diverse domenii, respectiv beletristica, se citeste foarte multa psihologie, foarte multa literatura. Desi multi profesori spun ca nu se citeste, dar poate asta este si vina profesorilor ca nu cer in mod imperios sa se citeasca, sa se dea literatura obligatorie, sa se puna accentul mult pe lectura obligatorie, totusi numarul cititorilor nostri este in crestere”, a declarat Alina Lemnean, director adjunct delegat al Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Tinerii baimareni folosesc ambele variante de informare, dar sustin totusi ca internetul este o modalitate mult mai usoara de a gasi si obtine informatiile necesare.
„Mie imi plce sa citesc, deci as alege o carte, dar si de pe internet este mult mai simplu sa ma informez, deci ambele optiuni sunt ok”, a spus Tudor, tanar cititor. „Citesc de pe internet pentru ca nu imi plac lecturile de la scoala”, a subliniat Georgiana, cititoare. „Sincer, jumi-juma, mai si citesc de la biblioteca, dar ma mai si inspir de pe internet cu unele lecturi”, a spus un alt tanar, pe care il cheama tot Tudor.
Studiile sociologice arata ca citirea cartilor in perioada liceului duce la un vocabular dezvoltat, iar statisticile arata ca cei mai multi dintre tinerii care isi ocupa timpul liber cu cititul sunt cei care au cele mai bune rezultate in orice domeniu.
Sursa: Danut Pop