Vezi VIDEO
Maramuresul se afla printre primele judete din tara in privinta numarului de bugetari, raportat la totalul populatiei. Conform statisticilor nationale, aproape 4% din locuitorii judetului lucreaza in institutiile de stat. In acelasi top conduc judetele Salaj, Vaslui si Harghita, cu un bugetar la fiecare zece familii. Sindicalistii maramureseni sunt de parere, insa, ca si asa numarul angajatilor din institutiile bugetare e unul insuficient in comparatie cu nevoile acestor unitati.
La finele lunii iunie, in sectorul public din Maramures figurau ca fiind ocupate 18.000 de posturi. Datele au fost incluse intr-o statistica nationala intocmita la nivelul Ministerului Finantelor Publice pe baza ”raportarilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administratiei publice centrale si locale”. Conform aceleiasi informari, 3,76 % din totalul populatiei era reprezentata de angajatii de la stat.
Sindicalistii maramureseni spun ca e firesc ca activitatea din institutiile de stat sa fie mult mai bine evidentiata la nivelul judetului Maramures, in contextul in care principalele activitati economice, precum mineritul si metalurgia au devenit istorie. Chiar si asa, numarul salariatilor din institutiile bugetare nu e unul mare, ci din contra se inregistreaza un deficit de personal au mai aratat liderii de sindicat.
“Daca o luam in parte fiecare institutie publica din Baia Mare, din Maramures, o sa vedem ca nu ne putem raporta la un numar mare de functionari publici, de personal contractual care lucreaza in aceste institutii. Din pacate, ducem lipsa de functionari publici, de personal contractual datorita faptului ca legea nu ne permite sa angajam. Stim foarte bine ca sunt mai multe institutii: la sapte plecari se poate face o angajare, ce s-a mai permis in sanatate, dar si acolo e o migratie mare inspre Occident, astfel ca facand un inventar strict pe posturi vom vedea ca avem mare lipsa de personal”, a afirmat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Pe de alta parte, liderul Cartel Alfa Maramures considera ca angajarile masive de la stat releva o realitate trista: faptul ca la nivelul judetului, economia nu se prea misca. Investitorii lipsesc si prin urmare si diversitatea de locuri de munca e aproape inexistenta.
“Observam ca foarte greu reusim sa aducem investitori si pe acest lucru trebuie marsat in continuare. Preocuparea principala a acestor institutii ar trebui sa fie si spre a gasi investitori. Din pacate, Romania este intr-un joc si al intereselor si nu intotdeauna unitatile economice isi vor gasi aici locul”, a adaugat Florin Hossu.
La numarul mare de bugetari, Maramuresul e insa intrecut de judetele Salaj, Vaslui si Harghita unde statisticile indica existenta unui bugetar la zece familii. La polul opus se afla judetele Satu Mare si Bistrita Nasaud, cu cei mai putini angajati la stat.
Sursa: Camelia Tocaci