Angajatorii vor fi nevoiți, de la 1 august, să achite contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pentru toți angajații, inclusiv pentru cei cu normă parțială.
Măsura este inclusă în noul program de guvernare și prevede ”asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim pentru toți salariații, inclusiv pentru cei cu timp parțial de lucru și cei cu plata în acord, în scopul protejării și acestor categorii de salariați prin prisma drepturilor de pensii și de ocrotire a sănătății.”
Aceasta ar însemna că începând cu 1 august, chiar dacă un angajat lucrează cu normă parțială – deci sub 40 de ore pe săptămână -, angajatorul îi va plăti cu contribuții la pensii și sănătate cât pentru un salariat care lucrează cu normă întreagă, adică 40 de ore pe săptămână. Măsura făcea parte și din programul de guvernare al Guvernului Grindeanu, însă ea viza inițial toate contribuțiile sociale, nu doar două dintre ele.
În prezent, angajatorii sunt obligați să achite șase contribuții sociale pentru salariați: sănătate, concedii medicale, accidente de muncă și boli profesionale, pensii, șomaj, creanțe salariale.
Pe rețelele de socializare se promovează deja o petiție împotriva acestei măsuri. Inițiatorii spun că ”suprataxarea joburilor cu timp parțial la salariile brute pentru timp normal va destimula munca și va duce la creșterea muncii la negru”, iar efectul va fi creșterea șomajului, la fel ca efectul creșterii salariului minim brut pe economie de la începutul anului.