În cursul lunii ianuarie, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfăşurat 6.357 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 35 de amenzi contraventionale în valoare totală de 49.000 lei.
Neconformităţile constatate şi sancţionate au fost:
Argeş, 600 lei – produse semifabricate fără elemente de identificare si depozitate împreună cu produse finite;
Bacău, 1.800 lei – comercializarea produselor alimentare în spaţii neigienizate;
Botoşani, 2.000 lei – neîntreţinerea igienică a spaţiilor de producţie şi a utilajelor;
Brăila, 6.000 lei – funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
Buzău, 1.200 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa contractului DDD; lipsa termogramelor (evidenta temperaturii în vitrine);
Dâmboviţa, 13.600 lei – depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; spaţiile, suprafeţele si ustensilele neîntreţinute corespunzător; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
Giurgiu, 2.000 lei – funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
Gorj, 5.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea vecinătăţilor la depozitarea alimentelor congelate;
Ialomiţa, 9.600 lei – efectuarea necorespunzătoare a acţiunilor de deratizare; nerespectarea normelor privind manipularea produselor alimentare;
Sibiu, 6.000 lei – depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
Vaslui, 600 lei – comercializarea produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
Vâlcea, 600 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.